Wellicht had je al gemerkt dat er verschillen zijn in heren- en dameskleding. Wij leggen je uit hoe dit komt en wát de verschillen nu precies zijn.
Wat zijn de verschillen?
Het grootste verschil zit hem in het links-rechtsprincipe. De meeste hemdjes, jassen en broeken voor vrouwen hebben de rits aan de linkerkant en de flap rechts en mannen links. Vaak kunt u al aan de knoop aan de bovenkant van de broek zien voor wie hij bedoeld is. Bij de mannen zit deze dus aan de linkerkant. Pas toen de eerste damesbroek verscheen ging men zich afvragen of dit principe ook handig zou zijn voor vrouwen en dat bleek niet het geval.
Behalve de plek voor knopen is ook de snit beduidend anders. Dit moet haast wel, omdat de bouw van de man verschilt met die van de vrouw. Dit is duidelijk te zien bij een heren jeans. Als je de broek zou dubbelvouwen, zie je dat er een halvemaanvorm ontstaat. Bij vrouwelijke modellen is deze steiler en vaak langer dan bij een mannelijk model. Daarom zijn de bevestigingsmiddelen zo gerangschikt dat het gemakkelijk is om de assistent vast te maken.
Waarom zijn mannen- en vrouwenkleding anders?
Dat mannen- en vrouwenkleding nog steeds van elkaar verschillen, heeft met de geschiedenis te maken. In de middeleeuwen droegen mannen hun zwaard in de rechterhand. Dit komt erop neer dat men dus vooral de linkerhand moest gebruiken om kleding dicht te knopen, et cetera. Volgens kenners is er nog een reden. Welvarende mannen kleedden zich vroeger zelf aan, terwijl de vrouwen een kleedster hadden. Vanuit dat perspectief was het makkelijker om bij de kleding voor vrouwen de knopen en flappen aan de andere kant te maken en zijn de bevestigingsmiddelen zo gerangschikt dat het niet voor de persoon zelf maar voor de kleedster handig was. Bij de mode-opleidingen van tegenwoordig houden ze nog altijd vast aan dit principe.
Unisex kleding en heren jeans
Toch lijkt er een ommekeer wat betreft mannen- en vrouwenkleding. De laatste jaren is het in de damesmode de trend om een boyfriendjeans te dragen of een oversized trui. Ook zie je tegenwoordig dat mannen zich steeds minder aantrekken van kledingstandaarden en niet altijd een heren jeans kopen. Kopen ze geen items op de vrouwenafdeling, dan is er wel een mannenlijn met bijvoorbeeld jurken of rokken. Hakken voor mannen zijn ook geen taboe meer. Waarom zou het ook, want in de zeventiende eeuw waren het vaak de mannen die zweerden bij mooie pumps om zo hun hoge status te laten zien.