De termen groenafval en tuinafval worden onterecht nog wel eens door elkaar gebruikt. Tuinafval is namelijk niet per definitie groenafval en andersom geldt dit ook zo. Globaal is het verschil dat groenafval geldt voor al het natuurlijke groene afval en dat tuinafval gaat over afval uit de tuin.
Groenafval container
Groenafval komt in een groenafval container. Onder groenafval wordt verstaan het groene en soms bruin afval van buiten: zoals takken, gemaaid gras en planten. Snoeihout met een diameter van kleiner dan 10 cm valt onder groenafval. Het is organisch afval dat je kunt composteren. Het afval is onder andere afkomstig van allerlei gebieden buiten, zoals bijvoorbeeld tuinen, parken, natuurgebieden, bedrijfsterreinen en wegbermen.
Groenafval is trouwens niet hetzelfde als GFT-afval. Onder GFT wordt verstaan: composteerbaar keukenafval en tuinafval (niet-houtig en fijn). Bij het GFT-tuinafval kun je daarbij denken aan bijvoorbeeld onkruid, verwelkte bloemen, kamerplanten, versnipperd snoeihout, etc.
Het groenafval composteert en vergist zich. Op die manier blijft er zeer vruchtbare compost over. Dit is natuurlijk weer ideaal om een tuin van voeding te voorzien. Het wordt daarom ook veel gebruikt in moestuinen. Mensen leggen dan zelf een composthoop aan. Bij groenafval hoort niet veel aarde te zitten, dit staat namelijk het proces van composteren in de weg. Daarom wil men ook in de groenafval container geen losse aarde hebben.
Tuinafval
Komt het afval uit de tuin? Dan wordt dit ook wel tuinafval genoemd. Dit is dus niet hetzelfde als groenafval. Zo kan bijvoorbeeld het afval van een oude schutting ook tot het tuinafval behoren net als stukken van bijvoorbeeld oude spoorbielzen of pergola uit de tuin. Spoorbielzen waren met name in de jaren tachtig populair in tuinen. In principe valt tuinaarde ook onder tuinafval.
Gemengd afval
Soms wordt tuinafval en groenafval gemengd ingeleverd. Vooral ook omdat twee verschillende containers soms een beetje te veel van het goed zijn, qua hoeveelheid afval dat kan worden aangeboden. Het hangt dus van de situatie af en van de afspraak met het verwerkingsbedrijf, wat er gebeurt. Het kan dus zijn dat iemand kiest voor het scheiden van tuinafval en groenafval of dat diegene het afval gemengd in één container inlevert.