De traditionele simkaart is al tientallen jaren een hoeksteen van mobiele connectiviteit. Maar er is een nieuwe speler bijgekomen: de eSIM (embedded SIM). Wellicht vraag je je af wat voor jou de beste keuze is, en wat de voor- of nadelen van elke optie zijn. Dit artikel belicht de belangrijkste verschillen tussen de conventionele Simkaart en de eSIM-technologie.
Wat is een eSIM?
De eSIM werd in 2016 gelanceerd, maar kreeg pas grote waardering toen Apple in september 2022 in de VS een eSIM-only iPhone op de markt bracht. Zoals de naam al zegt, wordt een eSIM tijdens de productie direct in het apparaat ingebed. Je hoeft dus in principe nooit een nieuwe sim in te brengen.
Dit ontwerp zien we vooral bij gestroomlijnde flagshipmodellen van Samsung of iPhone of kleinere toestellen zoals smartwatches. Het biedt voor telefoongebruikers al dezelfde mogelijkheden, waaronder bellen, surfen, gamen enzovoort. Het blijkt ook een erg veilig systeem, zodat je er ook beveiligde transacties mee kunt uitvoeren, zoals banktransacties, online gokken direct uitbetalen, of inloggen bij een crypto app.
Andere toepassingen
Maar de technologie heeft nog andere toepassingen. Vooral in verband met Internet of Things (IoT) apparaten die aan het 5G-netwerk zijn aangesloten, biedt de eSIM een oplossing. Zo kan het je auto, smartwatch, of zelfs je koelkast aan het internet verbinden. Dat is natuurlijk veel handiger dan in elk toestel een aparte simkaart te moeten invoeren.
Wat is een simkaart?
De traditionele Simkaart is een kleine, verwijderbare plastic kaart die een chip bevat die essentiële informatie van een telefoonnummer opslaat, zoals de identiteit en netwerkgegevens van de gebruiker. Deze kaarten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten – standaard, micro en nano – om in verschillende mobiele apparaten te passen. De meeste moderne toestellen gebruiken een nanoSIM.
Activering en switchen tussen providers
Om een traditionele Simkaart te activeren, moet je het in het apparaat steken, en een pincode invoeren. Om te wisselen van provider, moet je de simkaart fysiek vervangen door een kaart van de nieuwe provider. Er is wat dat betreft een groot verschil met de eSIM. Je kunt op afstand van provider wisselen zonder fysiek een kaart te hoeven verwisselen. Dit doe je met het instellingsmenu bij zowel Android als iOS.
Beveiliging
Wat beveiliging betreft, zijn beide systemen erg betrouwbaar. Traditionele Simkaarten vertrouwen op fysieke beveiligingsmaatregelen, waaronder de noodzaak van de fysieke kaart en een pincode. eSIM-technologie bevat eigen robuuste beveiligingsfuncties, waaronder provisionering en verificatie op afstand. Toch is het in principe mogelijk een eSIM te hacken, met malware of gespecialiseerde spyware. Anderzijds is het natuurlijk ook mogelijk een gewone Simkaart te klonen.
Lees hier meer over de verschillen tussen een tablet en een e-reader.
Wereldwijde acceptatie van de eSIM
De adoptie van eSIM-technologie is niet overal ter wereld gelijk en sommige landen lopen achter met de ondersteuning ervan. Niet alle landen hebben hun telecommunicatie-infrastructuur aangepast om de integratie van eSIMs mogelijk te maken. Hoewel er van sommige modellen slechts eSIM-only-versies verkocht worden, heb je vaak de optie om eSIM te combineren met SIM, zodat je kunt genieten van het beste van beide werelden.
Deze optie raden we vooral aan voor mensen die veel reizen, vooral naar ontwikkelingslanden, waar eSIMs zeldzaam kunnen zijn. Als fervente reiziger zal je merken dat het misschien nog eenvoudiger is om een dual sim te gebruiken, zodat je eenvoudig tussen verschillende netwerken kunt switchen.
Wil je nog meer lezen over het verschil tussen? Lees dan ook het verschil tussen lokaal opslaan en cloud opslaan.