Wanneer je een nieuwe vloer gaat leggen is het een goed idee om van tevoren vloer egaliseren te doen. Het vloer egaliseren wordt ook wel een egaline vloer genoemd. Een egaline vloer dient voornamelijk om je ondergrond te egaliseren. Dit doe je voordat je er een nieuwe vloer of een nieuwe vloerbedekking gaat leggen. Je kunt de egaline vloer ook houden als afgewerkte vloer. Als je kiest voor een egaline vloer als afgewerkte vloer dan kun je misschien beter toch kiezen voor een gietvloer. Gietvloeren zijn in tegenstelling tot egaline vloeren onderhoudsvriendelijk, scheurvrij en verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. Ben je benieuwd naar alle verschillen tussen de egaline vloer en de gietvloer? Lees dan verder.
Egaline
Na het aanbrengen wordt de egaline heel hard. Hierdoor zal de egaline zich vast hechten aan de ondergrond. Het laagje van de egaline maakt op deze manier de ondergrond helemaal vlak en glad. Zo kan deze afgewerkt worden met een nieuwe vloer. Denk hierbij aan laminaat of vinyl. Zoals net al gezegd kan egaline ook als afgewerkte vloer. Er komt dan niet nog eens een nieuwe vloer overheen te liggen. Wanneer dit het geval is dient de egalisatie een stuk netter te zijn. Wanneer je een egaline vloer overweegt als afgewerkte vloer dan is het ook belangrijk om op te letten dat je ondergrond helemaal schoon is en dat eventuele diepe gaten zijn opgevuld met plamuurmiddel. Zorg ervoor dat wanneer er geegaliseerd wordt de ruimte goed geventileerd is. Dit is nodig, omdat er anders luchtgaatjes in de egaline komen en dat wil je niet. Let er ook op dat de egaline vloer niet te dik wordt gelegd, 1 of 2 millimeter is voldoende. Als de egaline eenmaal ligt is het belangrijk deze goed te laten drogen en er een speciale coating overheen te doen.
Gietvloer
Een gietvloer vlakt zichzelf wanneer deze wordt aangelegd. Het is bij deze vloer, anders dan bij een egaline vloer, niet nodig om deze machinaal glad te strijken. Er kunnen een aantal vormen van gietvloer gelegd worden. Dit zijn met moeilijke namen polyurethaan, epoxy en acrylaat. Dit zijn alle drie naadloze gietvloeren met een bindmiddel. Dit bindmiddel is van kunstharsen. Gietvloeren zijn speciaal ontwikkeld om in woonhuizen te leggen. De polyurethaan gietvloer is daarbij de voornaamste die voor een woonhuis is gemaakt. Deze vloer is zeer onderhoudsvriendelijk. De epoxy gietvloer zie je juist meer in een bedrijfsruimte liggen en ook de acrylaat gietvloer zie je eerder bij bedrijven en horecazaken dan thuis. Deze laatste twee zijn over het algemeen iets goedkoper. Wil je een gietvloer met steentjes? Ook dat is tegenwoordig mogelijk. Denk hierbij aan steentapijt of troffelvloer.