Een traditioneel huwelijk in Nederland, heeft een bepaalde opbouw. Inmiddels geven veel meer mensen een eigen invulling aan hoe zij hun huwelijk vieren. Toch zie je nog vaak, nog veel elementen terug van het traditionele huwelijk. Een traditioneel huwelijk verschilt onder ander qua rituelen, van een joods huwelijk. Zo is bij een Joods huwelijk het een traditie dat de bruidegom aan het eind van de plechtigheid, met zijn voet op een glas trapt.
Traditioneel huwelijk
Bij een traditioneel zie je veel dezelfde onderdelen terugkomen. Zo is er altijd eerste de voltrekking van het burgerlijk huwelijk. Daarna is er vaak een fotoreportage van het bruidspaar en de naaste familie. Soms is er daarna een religieuze plechtigheid: trouwen in de kerk. Vooral als het geloof een belangrijke factor is voor het bruispaar, zie je dat ze daarna ook in de kerk trouwen. Na al deze zaken is er dan vaak een feestmaaltijd. Deze maaltijd is voor het bruidspaar en een select gezelschap, vaak met onder andere naaste familie. Vervolgens is er soms een receptie. Hiervoor worden vaak de meeste mensen uitgenodigd. Vervolgens is er het bruiloftsfeest voor familie en vrienden. Wil je geen traditioneel huwelijk, maar wel met elkaar verbonden zijn? Dan kun je ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Lees hier het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap.
Joods huwelijk
Als je Joods bent, betekent dit dat je deel uitmaakt van het Joodse volk. Voor een joods huwelijk, moet dus minimaal één van partners joods zijn. Er zijn Joodse mensen die met een niet-joodse partner trouwen. Alleen in de synagoge trouwen, mag dan niet. Daarbij is de regel dat je joods bent, als je moeder joods is. Ook het joodse huwelijk heeft een bepaalde standaard opbouw. Die verschilt met die van het traditionele huwelijk. Als je een joods huwelijk wil laten voltrekken, is het in Nederland verplicht om eerst het voor de wet te trouwen.
Voorbereiding
Bij het traditionele huwelijk is er vaak voor het huwelijk, een vrijgezellenfeest voor de bruid met haar vriendinnen en voor de bruidegom met zijn vrienden. Dan zien ze elkaar niet. Ook is het niet de bedoeling dat de bruidegom vooraf ziet hoe de bruidskleding eruitziet. De bruid kijkt vaak met een groep vriendinnen en bijvoorbeeld naar de trouwjurken. Vaak wil men dure trouwjurken, maar tegenwoordig zijn ook goedkope trouwjurken helemaal prima.
Bij het joodse huwelijk verloopt het iets anders, dan bij het traditionele huwelijk. Zo koopt vooraf de toekomstige bruid een gebedskleed voor de toekomstige echtgenoot. Ook zien de bruid en bruidegom elkaar een week voor het huwelijk niet. Soms wordt dit beperkt tot het een dag.
Receptie
Voor het trouwen van een joods huwelijk krijgt het bruidspaar een rituele reiniging. Daarna vindt de receptie plaats. De gedachte erachter? Dat is dat iedereen zo zou kunnen zien, hoe iemand, waarvan alle zonden zijn vergeven, eruitziet. Die receptie is dus, in tegenstelling tot een bij een traditioneel huwelijk, voor het huwelijk plaatsvindt.
Tot slot
Om de vraag nog even volledig te beantwoorden, zullen we tot slot nog even alles voor je op een rijtje zetten. Zo weet ook jij, na het lezen van deze blog, precies wat het verschil tussen een traditioneel en een joods huwelijk is. Allereerst het meest duidelijke verschil: Minstens een van de twee betrokken personen met Joods zijn bij een Joods huwelijk. Bij een traditioneel huwelijk is dit uiteraard niet het geval, hier maakt het geloof of de afkomst van de personen niets uit. Allebei de soorten hebben een specifieke opbouw, maar ook deze zijn anders bij beiden soorten.
Een laatste verschil is het feit dat je eerst voor de wet moet trouwen als je kiest voor een Joods huwelijk. Dit is een verplichting in ons land.
Vond je dit interessant? lees dan ook onze blog waarin wij meer vertellen over het verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap.