Een taxirijbewijs, ook wel bekend als chauffeursdiploma taxi, verschilt van het rijbewijs B. Grote verschillen tussen de twee zijn er echter niet. Het belangrijkste verschil is dat je voor een taxirijbewijs eerst een rijbewijs B nodig hebt. Daarnaast heb je nog extra criteria waar je op getest wordt tijdens het examen voor je taxirijbewijs. Denk hierbij aan situaties die je dagelijks of wekelijks gaat meemaken als taxichauffeur, zoals opjagende klanten , klanten die je proberen af te leiden of klanten die weigeren te betalen. In al deze situaties is en blijft het belangrijk dat jij rustig blijft en zonder emotie handelt. Dat is dan ook waar je tijdens deze situaties op getest wordt. In deze blog gaan we je nog meer uitleggen over het verschil tussen een taxirijbewijs en rijbewijs B. Lees dus snel verder!
De belangrijkste verschillen
Het belangrijkste verschil tussen een taxirijbewijs en rijbewijs B, is dat je bij de een voor jezelf rijdt en bij de ander fungeer je als beroepschauffeur. In beide gevallen moet je dezelfde verkeersregels kennen, maar als taxi zijn er natuurlijk regels die alleen voor jou gelden. Denk hierbij aan waar je mag stoppen om mensen op te pikken, hoelang je hier mag stoppen en hoe je taxi staanplaatsen herkent. Natuurlijk zijn er naast deze voorbeelden nog meer extra regeles waar jij je als beroepschauffeur aan moet houden, maar deze zullen uitgebreid behandeld worden tijdens je taxirijbewijs examen. Daarnaast word je bij het taxirijbewijs getest op je gedrag en hoe jij reageert in specifieke situaties. Het is belangrijk dat je te allen tijde professioneel in je rol blijft. Ook wanneer de klant ongelijk heeft of onredelijk is , is dit belangrijk.
De geschiedenis van het taxirijbewijs
Het chauffeursdiploma voor taxi was er niet altijd in Nederland. Het is ingevoerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om ervoor te zorgen dat de dienstverlening van de taxichauffeurs beter wordt. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat besloot dat vanaf 1 juli 2015 iedere nieuwe chauffeur in het bezit moet zijn van dit diploma. Er waren soms nogal eens verbeterpunten met betrekking tot onder andere het goed Nederlands kunnen spreken. Wil je in een taxi rijden? Dan is onder andere een taxirijbewijs verplicht.
Theorie examen
Er zijn wel wat overeenkomsten tussen de twee rijbewijzen. Zo moet iemand om het rijbewijs B te bemachtigen zowel een theorie als een praktijkexamen afleggen. Dat is ook zo met een taxirijbewijs. Alleen de inhoud van het examen komt niet geheel overeen met elkaar en bij de beoordeling zijn andere punten van belang.
Bij Rijbewijs B heb je:
- 25 vragen over gevaarherkenning waarbij je er minimaal 13 goed moet hebben
- 12 kennisvragen waarvan je er minimaal 10 goed moet hebben
- 28 inzichtvragen waarvan je er minimaal 25 goed moet hebben.
Bij het taxirijbewijs heb je:
40 vragen waaronder 2 casus met ieder 5 vragen. Je mag 8 vragen, dus 20%, fout hebben. Het is dus een stuk minder strikt.
Rijschool Breda over de praktijkexamen verschillen
Bij het praktijkexamen zit het grote verschil erin dat er bijvoorbeeld met een rijbewijs B examen enorm op gelet wordt dat je goed kijkt, geeft rijschool Breda aan. Hiermee heb je eigenlijk al bijna de helft gewonnen.
Bij het chauffeursdiploma voor taxi wordt er meer op andere dingen gelet, aldus rijschool Breda. Je hebt ook al een rijbewijs B nodig, voor je het chauffeursdiploma voor taxi kunt halen. Bij een taxidiploma moet je onder andere de kortste route rijden naar een bepaald punt, via de navigatie, voegt rijschool Breda toe. Punten waar op gelet wordt? Dat zijn onder andere:
- Of je voldoende goed Nederlands spreken.
- Of je klantvriendelijk bent.
Hoe oud moet je zijn voor het taxirijbewijs?
Net zoals bij een rijbewijs B moet je minimaal 17 jaar oud zijn om toegelaten te worden tot het taxirijbewijs examen. Dit betekent dat je niet jarenlange rijervaring nodig hebt, alvorens je wordt toegelaten tot het examen.Na het halen van je rijbewijs B kun je meteen opgaan voor het taxirijbewijs. Houdt er wel rekening mee dat je bij het taxirijbewijs nog meer wordt getest op je rijstijl en vaardigheden. Het is dan ook aan te raden om eerst meer rijervaring op te doen, voordat je opgaat voor het taxirijbewijs.
Taxibedrijf
Je kunt niet zomaar een taxibedrijf beginnen of taxichauffeur worden. Er zijn nog wat meer papieren die je nodig hebt. Een bijzondere toevoeging is dat je als taxichauffeur een VOG nodig hebt. Een VOG is een verklaring omtrent goed gedrag. Een VOG is niet alleen verplicht bij het beroep van een taxichauffeur, maar ook als verpleegkundigen of leraar heb je er een nodig. Een VOG kun je aanvragen en als je geen strafblad hebt weet je zeker dat je een VOG zal krijgen. Soms kan het ook zijn dat je eerst geen VOG krijgt vanwege een strafblad, maar dat dit verjaart en een paar jaar later wel kunt krijgen.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen zien , is er wel een degelijk verschil tussen een taxirijbewijs en rijbewijs B, maar is dit vooral gericht op het doel dat je hebt bij het besturen van een auto. Dus mocht je roeping hebben om taxichauffeur te worden? Dan is het die extra moeite doen meer dan waard en zal het je helpen om sneller tot je doel te kunnen komen. Wellicht vind je het artikel over het verschil tussen een rijbewijs B en een vrachtwagenrijbewijs ook interessant.