Bij het praten over voetzorg, komen vaak twee termen naar voren: podoloog en pedicure. Beide spelen een cruciale rol in de verzorging van onze voeten. Toch zitten er belangrijke fundamentele verschillen tussen een podoloog en een pedicure. Een podoloog is een medisch geschoolde professional die zich bezighoudt met de diagnose, behandeling en preventie van voetaandoeningen. Aan de andere kant is een pedicure gespecialiseerd in de cosmetische verzorging van de voeten, zoals nagelverzorging en eeltverwijdering. In deze blog gaan we dieper in op de eigenschappen ven beide rollen en benoemen we voorbeelden waarbij je een podoloog of pedicure kunt inschakelen.
Wat doet een pedicure?
Een pedicure verzorgt voeten van mensen. Vaak gaan mensen naar een pedicure om hun voeten er mooier en verzorgder uit te laten zien. Als de zomer eraan staat te komen staan mensen langer te trappelen om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen bij een pedicure, zodat je weer met slippers buiten kunt lopen. Ook kunnen pedicures advies geven over goede voethygiëne en over het gebruik van de juiste voetverzorgingsproducten. Mensen kunnen voor verschillende redenen naar een pedicure opzoeken. Een pedicure verzorgt ook cosmetische pedicure behandelingen zoals:
- Het weghalen van eelt, dode huid en likdoorns.
- Het knippen en vijlen van nagels.
- Het aanbrengen van gellak, gelnagels of een French manicure.
- Bieden van ontspannende voetmassages
Wat doet een podoloog?
Een podoloog is een specialist op het gebied van de voet en alle klachten die daarbij kunnen voortkomen. De podoloog geeft advies over hulp van steunzolen, taping, ortheses, nagelbeugels en schoenen. De podoloog speelt een belangrijke rol in de voetzorg voor mensen die diabetes hebben. Tevens kunnen ze mensen behandelen die lichamelijke klachten ervaren in de voeten, knieën, heupen en lage rug. De podoloog doet ook een kalknagel behandelen.
- Diagnostiek en behandeling van voet- en enkelaandoeningen zoals hielspoor en hamertenen.
- Nagelproblemen: Behandelen van ingegroeide teennagels en schimmelnagels.
- Voetzorg bij diabetes: Preventie en behandeling van diabetische voetcomplicaties.
- Correctie van voetdeformaties, waaronder platvoeten en klauwtenen.
- Behandeling van voetpijn en loopproblemen.
De verschillende soorten podologen
Een podoloog kan ook op verschillende vakgebieden gespecialiseerd zijn. Sommige focussen zich alleen maar op een vakgebied, terwijl anderen vooral de focus leggen op meerdere vakgebieden. Hieronder hebben wij een overzicht gegeven van soorten podologen die werkzaam zijn binnen podologie.
- Algemene Podoloog: Behandelt veelvoorkomende voetklachten zoals nagelaandoeningen en eelt.
- Sportpodoloog: Gespecialiseerd in voet- en enkelblessures bij sporters.
- Kinderpodoloog: Richt zich op voetproblemen bij kinderen, zoals groeiafwijkingen.
- Diabetische Voetzorg Podoloog: Focust op voetzorg voor patiënten met diabetes, voorkomt en behandelt complicaties.
- Chirurgische Podoloog: Bekwaam in chirurgische ingrepen voor ernstige voetaandoeningen.
Kan je zo een afspraak maken bij een podoloog?
Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts. Je kan simpelweg een afspraak maken met een praktijk bij u in de buurt, waarna de podoloog samen met u zal kijken voor een intakegesprek. Bij het gesprek zal de podoloog samen met u de klachten doornemen en op zoek gaan naar een passende oplossing. Soms zijn er mensen waarbij de ingegroeide nagel ontstoken is, dan moet je wel een afspraak maken bij de huisarts.
Hoe vaak moet je naar een pedicure?
Dat is lastig aan te geven, hier is geen algemene richtlijn voor. De meeste pedicures geven het advies om een keer in de 6 a 8 weken terug te komen om je voeten te laten behandelen. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn als je geen klachten hebt. Het is ook fijn om af en toe naar een pedicure te gaan om even te ontspannen. Je zou ook samen met een vriendin of moeder een afspraak inplannen.
Wat is het verschil tussen een pedicure en een podoloog?
Een pedicure werkt vaak vanuit een cosmetisch oogpunt. Ook behandelt een pedicure uitsluitend huid- en nagelaandoeningen zoals het knippen van nagels en eelt. Een podoloog behandelt huid- en nagelaandoeningen waarbij een onderliggende systematische aandoening speelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een kalknagel te behandelen. Kortom, het verschil tussen een pedicure en een podoloog ligt dus vooral op het gebied van de soort behandelingen die zij doen en hoe intens deze behandelingen zijn.
Conclusie
Hoewel pedicures en podologen beide belangrijk zijn in de voetzorg, verschillen hun rollen aanzienlijk. Een pedicure biedt cosmetische zorg, terwijl een podoloog medische behandelingen biedt voor complexere voetaandoeningen. Het begrijpen van de verschillen tussen deze twee professionals is cruciaal voor het zoeken naar de juiste zorg en behandeling voor jouw voeten.