Wanneer je in de logistiek werkt ken je de termen heftruck en reachtruck waarschijnlijk wel. Het zijn namelijk allebei voertuigen die speciaal ontwikkeld zijn om zware dingen te heffen en te verplaatsen. Een heftruck en een reachtruck kunnen allebei ongeveer hetzelfde, maar er zit toch een klein beetje verschil in. Verder zien ze er ook allebei bijna hetzelfde uit. Echter heb je voor de voertuigen een ander certificaat nodig. Dat is tevens het grootste verschil tussen de twee voertuigen. Naast een ander certificaat, zijn er nog meer verschillen tussen de twee. In deze blog zullen we deze verschillen verder voor je uitleggen.
Bestuurderspositie
Het eerste verschil is de bestuurderspositie, de zithouding is namelijk anders. Bij een heftruck zit je achter een vork, met je gezicht richting het hefmechanisme. Bij een reachtruck zit je een kwartslag gedraaid. Hier zit je dus anders met je gezicht waardoor je ook andere dingen kunt zien. Doordat je zicht anders is, zorgt dit voor een ander gevoel bij het besturen van het voertuig. Ook bij kijken zal het allemaal iets anders aanvoelen dan je gewend bent.
Het verschil in wielen van een heftruck en reachtruck
Naast de bestuurderspositie zit er ook in verschil in de wielen van een heftruck en reachtruck. Dit hangt weer nauw samen met de achteras van beide voertuigen. Bij een reachtruck heeft deze achteras een wiel, die in het midden geplaatst is. Dit zorgt ervoor dat de reachtruck een kleinere draaicirkel heeft, wat handig is in krappe ruimtes. Een kleinere draaicirkel zorgt er namelijk voor dat je makkelijker kan draaien met het gehele voertuig, ofwel je hebt minder ruimte nodig voor je draai. In een magazijn met smalle gangpaden zal je dan ook vaker een reachtruck tegenkomen. Een heftruck daarentegen, heeft twee wielen op de achteras. Hierdoor heeft deze heftruck een grotere draaicirkel dan een reachtruck. Echter zorgen de twee wielen op de achteras wel voor meer stabiliteit.
Heftruck voor buiten te rijden en een reachtruck voor binnen
Een ander belangrijk verschil tussen een reachtruck en heftruck, heeft te maken met de plaats waar je ze mag gebruiken. Een reachtruck mag namelijk alleen binnen rijden en dat heeft te maken met de banden. De banden van deze reachtruck zijn namelijk gemaakt van hard polyurethaan, wat geschikt is voor harde magazijnvloeren. Op de openbare verharde weg zal dit zorgen voor onvoldoende demping en dus zijn ze gevaarlijk om op dit wegdek te besturen. Heftrucks, daarentegen, mogen wel op de openbare weg. Dat heeft te maken met de luchtbanden, waar een heftruck gebruik van maakt. Dit geeft het voertuig meer grip op de openbare weg. Let er wel op dat deze aan een aantal eisen moet voldoen voor het de openbare weg op mag.
Contragewicht
De heftruck heeft aan de achterzijde een contragewicht. Hierdoor heeft de heftruck stabiliteit, waardoor de heftruck bij het verplaatsen van zware dingen niet voorover kan kantelen. Een reachtruck heeft dit niet. De reachtruck heeft door een iets ander ontwerp en een iets andere zitpositie zelf het tegengewicht.
Verschillende soorten heftrucks en reachtrucks
Buiten de bovenstaande verschillen, zijn er ook verschillende variaties van een reachtruck en heftruck. Vooral voor bepaalde werkzaamheden of werkomstandigheden zijn sommige variaties beter geschikt dan anderen. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden van variaties voor reachtrucks en heftrucks.
- Elektrische heftrucks: Deze heftrucks variant heeft een elektro motor en dus produceren ze geen uitlaatgassen. Ideaal om de omgeving schoon te houden van giftige gassen. Daarnaast zijn deze heftrucks een stuk stiller en is er minder kans op een defect.
- Heftrucks met verbrandingsmotor: Deze krachtpatsers zijn jouw perfecte hulp voor zware industriële toepassingen. Ze leveren een hoge productiviteit die gepaard gaat met een laag brandstofverbruik. Daarnaast is de ergonomie voor bestuurders geoptimaliseerd.
- Pallettrucks: Als je veel met pallets werkt, is deze variant de beste keuze. Ze zijn makkelijk te bedienen en maken het verplaatsen van een pallet een kinderspel. Bovendien zijn ze zeer sterk en bieden ze genoeg stabiliteit.
Certificaat
Om een heftruck te rijden heb je een certificaat nodig. Een heftruckcertificaat halen is dan ook aan te raden voordat je op die heftruck stapt. Ook voor de reachtruck heb je een certificaat nodig. De machines lijken dan wel op elkaar, maar de certificaten zijn ook verschillend. Een heftruckcertificaat halen is vooral voor jezelf handig. Wanneer je een heftruckcertificaat gaat halen weet je daarna namelijk alles over de werking, wetten en veiligheidsregels van de heftruck. Datzelfde geldt voor een reachtruck certificaat.
Conclusie
Na het lezen van deze blog weet je het verschil tussen een heftruck en reachtruck. Samenvattend, zit er niet veel verschil in het uiterlijk tussen de twee. De voornaamste verschillen zitten vooral in de functie en stabiliteit, ook al zijn deze best wel minimaal. Dit geldt overigens niet voor elk voertuig, want tussen een vrachtwagen en een auto zit natuurlijk veel verschil. Maar weet jij ook al het verschil tussen een autorijbewijs en een vrachtwagenrijbewijs? Hier zit meer verschil in dan je zou denken!