Het verschil tussen een eeneiige en twee-eiige tweeling is dat twee-eiige tweelingen zijn ontstaan doordat er twee eicellen zijn bevrucht door twee verschillende zaadcellen. Bij een eeneiige tweeling wordt één eicel bevrucht door één zaadcel. Vervolgens splits echter de bevruchte eicel zich in tweeën.
Zeldzaamheid
Een tweeling krijgen is vaak niet het eerste waar je aan denkt, bij het aflezen van een zwangerschapstest. Zowel het krijgen van een eeneiige tweeling als een twee-eiige tweeling is namelijk bijzonder. Het komt een stuk minder voor dan het krijgen van één baby. Toch kun je het niet zomaar direct uitsluiten. Zo gaat het bij alle spontane bevallingen in circa 1 op de 80 tot 90 van de gevallen om een twee-eiige tweeling. Het krijgen van een eeneiige tweeling is nog zeldzamer. Slecht bij 1 op de 330 van de zwangerschappen gaat het om een eeneiige tweeling. Ongeveer 70% van de tweelingen is twee-eiig.
Jouw kans
De kans dat jij een eeneiige tweeling krijgt is niet erfelijk bepaald. Dit betekent dus dat je bij een spontane bevalling net zoveel kans maakt op een eeneiige tweeling dan een ander. Bij een twee-eiige tweeling is er wel sprake van een erfelijke aanleg. Daarbij blijkt vooral de (directe) familie van de moeder bepalend. Als daar twee-eiige tweelingen relatief vaak voorkomen, is bij de zwangerschap de kans op een tweeling groter.
Is er sprake van een vruchtbaarheidsbehandeling? Dan heb je ook meer kans op een tweeling. Dit geldt ook voor IVF en ICSI. Vaak plaatst men in Nederland per behandeling meestal 1 embryo. Dit om de kans op een meerling te verkleinen.
Op elkaar lijken
Het grote zichtbare verschil is wel dat eeneiige tweelingen heel sterk op elkaar lijken. Dat hoeft met tweelingen helemaal niet het geval te zijn. Bij twee-eiige tweelingen kunnen de verschillen net zo groot zijn als bij een gewone broer of zus het geval zou zijn geweest. Immers gaat het bij een twee-eiige tweeling om twee verschillende eicellen en ook om twee verschillende zaadcellen. Bij een eeneiige tweeling is dit anders. Zij hebben identieke standaard DNA-profielen en hebben altijd hetzelfde geslacht. Ze zijn zelfs bij een strafrechtelijk onderzoek niet van elkaar te onderscheiden op basis van hun DNA. Wel is het zo dat eeneiige tweelingen verschillende vingerafdrukken hebben. Veel mensen die eeneiige tweelingen kennen, zien vaak toch het verschil tussen de twee.
Uitzondering is de semi-identieke eeneiige tweeling. Dit is een tweeling vanuit één eicel die echter door twee spermazaadjes is bevrucht. Tot nu toe zijn er slechts twee gevallen bekend waarin dit voorkwam. Het ging hierbij om eeneiige tweelingen waarbij er verschillen waren ten opzichte van het geslacht.