De termen dierenarts en veearts worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt. Soms kan dat ook, in principe is een veearts ook een dierenarts. Alleen niet elke dierenarts is ook een veearts. Een veearts is inderdaad meer gericht op vee. Toch is dat niet het gehele verhaal. Lees hier hoe het precies zit.
Dierenarts
Een dierenarts behandelt gewonde of zieke dieren en kan ook helpen om ziekte bij dieren te voorkomen. De titel dierenarts is een beschermde titel. In het diergeneeskundig register staan alle dierenartsen en paraveterinairen in geregistreerd. Een paraveterinair is een dierenartsassistent. Iemand die dierenarts is, heeft dus succesvol de opleiding voltooid voor dierenarts. De opleiding voor dierenarts duurt 6 jaar.
Dierenartsopleiding
Wil je dierenarts worden? Dan kan dat in Nederland alleen aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, geeft een dierenarts in Helmond aan. Met alleen die 6 jaar zijn de meeste dierenartsen er nog niet. Veel dierenartsen gaan zich daarna nog specialiseren. Als je aan deze studie wil beginnen moet je een vwo-einddiploma hebben met het profiel natuur en gezondheid of natuur en techniek. Dan mag je meeloten. Het is dan dus ook nog niet zeker of je wordt toegelaten.
Soms kiezen dierenartsen er namelijk voor om alleen huisdieren te behandelen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld: honden, konijnen, katten, vogels en hamsters. Daarvoor volgt men dan nog een specialisatie. Zo moeten reeën en herten naar een dierenarts die gespecialiseerd in wildleven.
Veearts
Een arts die voornamelijk dieren op de boerderij behandelt noemt men een veearts. In tegenstelling tot de naam beperkt een veearts zich niet alleen tot vee. Vaak behandelt een veearts namelijk ook landbouwdieren die niet per se vee zijn. Ook paarden kunnen bijvoorbeeld door een veearts worden behandeld.
Specialisaties
Een veearts is een dierenarts. En, elke dierenarts is wettelijk bevoegd om alle diersoorten te behandelen. Een dierenarts mag alleen geen mensen behandelen. Over het algemeen speelt in de landbouwsector een dierenarts een belangrijke rol. Het is wel zo dat er specifieke certificeringen zijn voor dierenartsen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld varkensdierenartsen of rundveedierenartsen. Je ziet steeds vaker dat dierenartsen zich toeleggen op een bepaald dier. Dat is ook logisch, want elk dier heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Een kip heeft bijvoorbeeld andere ziektes dan een varken of een koe. Dit zorgt ook elke keer weer voor nieuwe uitdagingen. Het komt wel voor dat een veearts dus bijvoorbeeld een specialisatie heeft om paarden (nog beter) te kunnen behandelen. Bij het specialiseren voor paarden kan men bijvoorbeeld kiezen uit:
- Chirurgie
- Inwendige ziekten
- Reproductie (specialisatie in voortplanting)
Behalve het specialiseren in een specifiek dier is het ook mogelijk om te kiezen voor specialisaties zoals veterinaire radiologie of voor pathologie. Wil iemand zich als dierenarts zich een specialist noemen in bijvoorbeeld veterinaire chirurgie? Dan moet diegene wel opgenomen zijn in het specialistenregister.
Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker even onze blog over Het verschil tussen een haas en een konijn!