Tegenwoordig zijn er veel verschillende barcodes, ieder voor een ander doel. In deze blog gaan we het hebben over EAN codes en QR-codes. Om te weten wat de verschillen tussen deze twee zijn, is het gemakkelijker om eerst te weten wat de codes inhouden. Laten we beginnen met EAN codes.
EAN codes
EAN staat voor European Article Number, en bestaat uit een reeks cijfers en letters in een unieke volgorde die helpt bij het identificeren van specifieke producten binnen jouw eigen voorraad.
Door middel van EAN codes kunnen de inventaris en producten worden geïdentificeerd. Deze code bestaat uit 12 of 13 cijfers, verzegeld met een streepjescode. Dit kan gezien worden als een vingerafdruk, elke code is uniek. Dit nummer en de streepjescode zullen in de meeste gevallen op de verpakking van het eigenlijke product worden weergegeven.
EAN codes zijn er om het gemakkelijker te maken voor verkopers, leveranciers, consumenten en fabrikanten om:
- Specifieke producten te zoeken en vinden
- Het maakt etikettering en handgeschreven systemen overbodig, dankzij een accuratere administratie
- Het minimaliseert het niveau van menselijke fouten bij het verwerken van producten
Wanneer moet je EAN codes kopen?
Niet iedereen die online verkoopt, heeft een EAN-code nodig. Het is alleen nodig als jij jouw producten binnen Europa wilt verkopen. Verkoop vanuit en naar landen buiten Europa, hebben dus geen EAN-code nodig.
Wil jij jouw producten vanuit Europa verkopen? Dan is er dus wel een EAN-code nodig, gelukkig kun je gemakkelijk EAN codes kopen.
QR-code
Een QR-code is ook een soort streepjescode waarin informatie opgeslagen wordt in een reeks pixels. Deze kan gemakkelijk worden gelezen door een digitaal apparaat. QR-codes worden vaak gebruikt om informatie over producten bij te houden. Omdat veel smartphones een ingebouwde QR-lezer hebben, worden ze vaak gebruikt in marketing en reclame campagnes. Meest recentelijk heeft de QR code een grote rol gespeeld bij de coronacrisis.
Bij standaard barcodes kan er slechts in één richting worden gelezen, namelijk van boven naar beneden. Hierdoor kunnen ze slechts een kleine hoeveelheid informatie opslaan, meestal in numeriek formaat. De QR code daarentegen, kan in twee richtingen gelezen worden, van boven naar beneden en van rechts naar links. Hierdoor kan een QR code veel meer gegevens bevatten.
In een QR code kunnen website URL’s, teksten van maximaal 4.000 tekens of telefoonnummers bevatten. Daarnaast kunnen QR codes ook worden gebruikt om:
- Online accounts en inloggegevens te verifiëren
- Toegang te verkrijgen tot een wifi of wachtwoord
- Direct een app uit de app store te downloaden
- Verzenden en ontvangen van betalingsinformatie
- En nog veel meer.
Het team dat de QR code heeft ontwikkeld, wilde de code gemakkelijk te scannen maken, zodat de medewerkers geen tijd zouden verspillen aan het onder de juiste hoek plaatsen van de code. Daarnaast wilden ze ook dat het een onderscheidend ontwerp zou hebben om het gemakkelijk te kunnen identificeren.