Wist je dat de Nederlandse vlag niet altijd hetzelfde vlag? De Nederlandse vlag zag er vroeger anders uit. Dat had natuurlijk ook zijn redenen. Een groot verschil tussen de oude en de nieuwe Nederlandse vlag is de kleur. Tegenwoordig is de vlag rood, wit-blauw. Dit was vroeger oranje, wit en blauw. Er is tegenwoordig ook veel meer vastgelegd over de vorm en de kleur van de vlag. Lees gauw verder voor het verschil tussen de oude en nieuwe Nederlandse vlag!
Oranje wimpel
Toen de oude Nederlandse vlag er was, waarbij de bovenste strook dus oranje was, kende men nog niet de oranje wimpel die er soms wordt gebruikt. De oranje wimpel is ontstaan vanuit een compromis. Het oranje verwijst namelijk naar ‘Oranje Boven’: het koninklijk huis. De oranje wimpel is bijzonder uniek. Nergens in de wereld is er namelijk een land dat ook zoiets soms toevoegt aan de nationale vlag. Je zou het dus een voorbeeld kunnen noemen van het Nederlandse poldermodel.
Soort oranje onbekend
Het is bekend dat toen de Geuzen Den Briel Goude binnentrekken, na de inname een aantal maanden daarvoor, dat ze een oranje, wit, blauwe vlag mee hadden. In de verhalen daarover is echter niet op te maken hoe de vlag er precies uitzag. Het wordt aangenomen dat het oranje verwijst naar Willem van Oranje. Daar zijn historici het wel over eens. Alleen waarom blauw en wit is toegevoegd is geen helderheid.
Van oranje naar rood
Het is onduidelijk waarom het oranje van de Nederlandse vlag is veranderd naar het uiteindelijke rood. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is er eerst sprake van een oranje, wit, blauwe vlag. Alleen op een gegeven moment veranderd de kleur van het oranje naar rood. In 1650 is de oranje-wit, blauw vlag verdrongen voor de rood, wit, blauw vlag. Er zijn allerlei theorieën hierover:
- Men is tegen het koningshuis.
- Er was geen goede kleurstof meer om oranje verf mee te maken.
Later komt er, als de Fransen worden verjaagd, de oranje wimpel bij. Toen was er weer meer sympathie voor het Koningshuis. Die oranje wimpel mag men toevoegen aan de vlag als men wil.
Er gaat vervolgens nog weer een lange politieke weg aan vooraf van discussie over de Nederlandse vlag. Totdat uiteindelijk Minister-president Colijn aan koningin Wilhelmina vraagt om het besluit te tekenen waarin de vlag definitief rood, wit en blauw is. Zij zet haar handtekening. Vervolgens wordt ook de vorm van de vlag en de verhoudingen van de gekleurde banen besproken. Sindsdien zijn alle vlaggen in deze verhouding.
Tot slot
Weet jij nu wat het verschil tussen de oude en nieuwe Nederlandse vlag is? Het grootste verschil, is de kleur. Tegenwoordig kent onze vlag de kleuren rood, wit en blauw. Vroeger was dit echter oranje, wit en blauw!
De precieze reden voor het verschil tussen de oude en nieuwe Nederlandse vlag blijft dus, zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, onduidelijk. Verder heeft de verandering ook niet voor veel problemen gezorgd. Wel is er tijdens de Tweede Wereldoorlog nog wat commotie om de vlag geweest. Alle uitingen die ‘voor Oranje zijn’, werden in de ban gedaan.
Tegenwoordig zijn in opdracht van het Ministerie van Marine de exacte kleuren van het rood, wit en blauw in de vlag vastgelegd. Dus of het nu gaat om een Nederlandse vlag in een houder aan de muur of een Nederlandse vlag aan een vlaggenmast, ze zijn allemaal in dezelfde verhouding en kleuren.
Vond je deze blog nou interessant en heb je iets geleerd? Neem dan ook zeker een kijkje bij onze blog: Het verschil tussen IPTV en standaard TV.