Als je vaak in de keuken staat, dan heb je de term ‘blancheren’ vast wel eens gehoord. Maar wat is blancheren nou precies, en wat is het verschil met koken? Wij vertellen jou wat de verschillen zijn tussen deze twee kooktechnieken.
Wat is blancheren nou precies?
Blancheren is een basis kooktechniek, die al heel lang in iedere keuken wordt gebruikt. In bijna ieder restaurant, cateringbedrijf, ziekenhuis of zorginstelling wordt deze kooktechniek wel toegepast. Blancheren komt dus niet alleen voor in keukens met de beste keukenapparatuur.
In feite is blancheren niets anders dan eten voorgaren in kokend water met zout. Vooral groenten zijn goed te bereiden met deze kooktechniek. Door het gerecht te blancheren is het al gaar. Op het moment dat het opgediend moet worden, hoeft het alleen nog maar opgewarmd te worden in zout water met boter.
Groente blancheren
Om een beeld te krijgen wat blancheren inhoudt, zullen we uitleggen hoe het blancheren van groente eruitziet. Niet alleen groente worden geblancheerd, maar ook fruit, pasta en zelfs garnalen.
Voor het blancheren van groente is een ruime pan met water nodig. Per liter water wordt zo’n 40 gram zout toegevoegd. Een groente die mooi te garen is doormiddel van blancheren is de broccoli. Zorg ervoor dat de broccoli in gelijke roosjes wordt gesneden, zodat de hele broccoli gelijktijdig gaar is.
Als het water kookt worden de roosjes in het water gedaan. Je laat de roosjes in het kokende water tot ze beetgaar zijn. Om te controleren of de broccoli gaar is, prik je geregeld met een scherp mes in het stronkje.
Het verschil tussen blancheren en koken
Bij blancheren wordt het product kort ondergedompeld in kokend water met zout. Hierin zit het verschil met koken. Bij blancheren wordt het product niet geheel gaar gekookt. Na een paar minuten in kokend water wordt het product ondergedompeld in koud water zodat het niet doorkookt. Het product is nu slechts beetgaar.
Wanneer het product wordt gekookt, is het product wel volledig gaar en kan het direct opgediend worden. Is het product geblancheerd? Dan moet het later nog een keer in kokend water met boter verwarmd worden voor het geserveerd kan worden.