Uien maken een belangrijk deel uit van de groenten. Het zijn groentes die in de meeste gerechten niet te missen zijn. Maar er zijn natuurlijk verschillende soorten uien die je kunt gebruiken. Je hebt rode ui, witte ui, bosui, zoete ui en meer. Je ziet aan het uiterlijk vaak al een verschil, maar zijn er nog meer verschillen? In deze blog gaan we je vertellen wat het verschil is tussen de witte en de rode ui, dus lees snel verder!
Belangrijkste verschillen witte en rode ui
Het verschil wat je meteen ziet tussen de twee uien is natuurlijk de kleur. De witte ui is vaak wat ronder dan de rode ui. De rode ui heeft een dieprode tot paarse schil, en is vaak wat platter dan de witte ui. De smaken van uien verschillen ook. De witte ui heeft over het algemeen een scherpere en pittigere smaak dan rode uien. Rode uien hebben een milde tot matig scherpe smaak met een lichte zoetigheid. Dit smaakverschil maakt het ook dat deze twee uien in andere gerechten worden gebruikt.
Er zijn nog meer voedingsmiddelen die heel erg op elkaar lijken, maar toch een beetje verschillen in smaak. Zo zit er bijvoorbeeld ook een verschil tussen limoen en citroen.
Welke ui gebruik je voor welk gerecht?
Naast de witte en de rode ui, zijn er nog veel meer soorten uien. Zo zijn er ook de gele ui, de zoete ui, de sjalot en de bosui (lente-ui). Deze uien hebben allemaal een andere smaak, en worden daarom voor verschillende dingen gebruikt. Hieronder zullen we een overzicht geven waarvoor de uien meestal gebruikt worden:
- De witte ui: Deze ui heeft een scherpe en pittige smaak en is daarom perfect voor gerechten met een sterke uienaroma. Witte ui wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels en sauzen.
- De rode ui: Deze ui heeft een mildere en zoetere smaak, en wordt daardoor vaak rauw gebruikt. Rode ui komt vaak terug in salades, salsa’s, broodjes en hamburgers.
- De gele ui: Dit is de ui die we in Nederland het vaakst gebruiken. We gebruiken deze in stoofschotels, als uienringen, uiensoep of roerbakgerechten.
- Zoete ui: Er zijn zoete uien, zoals de Vidalia ui of de Walla Walla ui, die zoet en mild van smaak zijn. Deze worden vaak gebruikt voor gegrilde uien, uienringen en als topping voor broodjes en hamburgers.
- De bosui: Dit is familie van de ui, maar ziet er heel andere uit. Het lange groene stengel met een witte bol. Deze ui wordt eigenlijk altijd rauw gebruikt als topping op een gerecht, zoals noedels.
- De sjalot: Dit is een kleine ui met een milde en zoete smaak. Vaak wordt deze ui gebruikt in pasta gerechten, sauzen en stoofschotels.
Herkomst van de witte en rode ui
De witte en rode ui behoren tot de uienfamilie, net zoals de zoete ui, de gele ui en de bosui. Deze uienfamilie heet ook wel de Allium. De precieze herkomst van de uien is niet bekend. Wat we wel weten is dat ze 3000 jaar voor Christus al werden gekweekt in Azië. De Romeinen zouden ervoor gezorgd hebben dat de uien werd geïntroduceerd in Europa.
Sjalotjes
Naast de witte en de rode ui zijn er nog veel meer soorten. Zo is er ook de sjalot. Dit is een ui die lijkt op de gele ui, alleen een stuk kleiner en ovaler. Van binnen is de ui lichtroze en ook de smaak is totaal anders dan die van de witte en rode ui. De sjalot is wat scherper en pittiger dan de witte en rode ui, en dat zal je al meteen merken tijdens het snijden. Naast de smaak een het uiterlijk heeft de sjalot nog een verschil ten opzichte van de witte en rode ui. De sjalot groeit namelijk als een trosje onder de grond. De witte en de rode ui groeien als één aparte bol.
Ben je geïnteresseerd in voeding? Lees dan ook het verschil tussen kookroom en slagroom.