Raven en kraaien zijn twee vogels die je vaak ziet als je buiten bent. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken, er zijn wel wat verschillen. In deze blog gaan we het verschil tussen de raaf en kraai onderzoeken en komen we meer te weten over wat raven en kraaien uniek maakt. Van hun uiterlijk tot waar ze leven, hoe ze zich gedragen en met elkaar communiceren. Kortom, we gaan deze vogels helemaal uitpluizen en ontdekken wat ze anders maakt dan elkaar!
Raaf
De raaf behoort tot de familie van de kraaiachtigen. Je zou het niet meteen denken, maar deze vogels behoren tot de zangvogels. Ze produceren veel verschillende geluiden waarvan je ‘kroa-kroa’ het vaakst hoort. Raven staan (naast hun intelligente en nieuwsgierige aard) bekend om hun complexe sociale gedrag, zoals het delen van voedsel en het spelen met andere raven. De raaf kun je aan bepaalde uiterlijke kenmerken onderscheiden van de anderen kraaiachtigen. Hieronder lees je meer over het uiterlijk en hun leefgebied.
Uiterlijk
Een raaf is geheel zwart van kleur en heeft een blauwe/paarse/groene glans. De grootte van een raaf is tussen de 54 en 67 cm en het dier heeft een spanwijdte van wel 120 cm. De snavel van een kraai is erg kenmerkend. Dit komt doordat het dier een zware, lange snavel die licht gekromd is. In de lucht is een raaf ook goed te herkennen aan de breder uitwaaierende, ruitvormige staart en een raaf zweeft geregeld door de lucht in plaats van doelgericht ergens naar toe vliegen.
Leefgebied
Het leefgebied van een raaf is een grot territorium dat in een bosrijk gebied is. Zo heeft het dier de voorkeur voor rustige nestplaatsen in oudere bossen met daarbij open en voedselrijke gebieden. Ze leven in Nederland in gebieden die ze afwisselen. Naast Nederland komen ze overal in Europa voor. Soms vliegen ze kilometers af om te zoeken naar voedsel. Daarom hebben ze een voorkeur voor voedselrijke gebieden.
Ben jij heel erg geïnteresseerd in vogels? Lees dan nu onze blog over het verschil tussen kip en haan of kom meer te weten over het verschil tussen de lachduif en Turkse tortel
Kraai
De kraai behoort net zoals de raaf tot de familie van de kraaiachtigen. Kraaien zijn sociale vogels en leven buiten het broedseizoen graag in groepen. Ook staan ze bekend om het vormen van complexe sociale relaties. Ze hebben ze het vermogen om vrienden en vijanden te herkennen en te onthouden. Daarnaast is hun roep vaak luid en scherp en kan variëren van een kraakachtig gekras tot een melodieuzere toon. Hieronder lees je meer informatie over het uiterlijk van een kraai en zijn leefgebied.
Uiterlijk
Van het verenkleed tot aan zijn snavel is de kraai helemaal zwart. De kraai heeft een wigvormige staart en heeft een hoekig formaat. Een kraai is tussen de 44 en 51 cm hoog en heeft een spanwijdte tussen de 84 en 100 cm. De kraai heeft een donkere snavel met een stompe punt en ze hebben een platte kruin.
Leefgebied
Op veel plekken in Nederland kom je kraaien tegen, zoals in akkers, bossen, stedelijke gebieden, parken en weiden. Ze broeden het liefst in (half)open landschappen met bomen, maar kunnen ook in hoge spanningsmasten broeden. Wanneer ze broeden in een bos dan hebben ze de voorkeur om bij de rand van het bos te zitten. Om aan voedsel te komen maken ze op een opportunistische manier gebruik van de bronnen die in hun leefgebied aanwezig zijn en zijn ze dus alleseters.
Het verschil tussen een raaf en kraai
Het verschil tussen een raaf en een kraai lijkt misschien niet helemaal duidelijk wanneer je beide vogels ziet, maar in hun uiterlijk zit een degelijk verschil. Een raaf is groter dan een kraai. Een raaf is tussen de 54 en 67 cm en een kraai tussen de 44 en 51 cm. Ook heeft een raaf een grote spanwijdte van wel 120 cm. Een kraai heeft een kleinere spanwijdte, namelijk tussen de 84 en 100 cm. Als je goed let op de veren van een raaf dan zie je dat ze een blauwe/paarse/groene glans hebben. Een kraai heeft deze glans niet en is helemaal zwart. Beide vogels komen voor in Nederland, waar een kraai een alleseter is in zijn gebied zoekt een raaf naar voedsel waarvoor ze soms kilometers af vliegen. Qua gedrag zijn raven over het algemeen socialer dan kraaien en werken ze vaak samen in groepen om voedsel te vinden. Kraaien zijn daarentegen intelligenter en hebben een beter ontwikkeld vermogen om gereedschappen te gebruiken en complexe sociale relaties te vormen.
Wil jij het verschil tussen de koolmees en pimpelmees weten? Lees dan nu onze blog hierover!