Een panter of een luipaard is een grote kat dat zich makkelijk kan aan passingen in allerlei leefgebieden en omstandigheden kan aanpassen. Maar weet jij het verschil tussen een panter en een luipaard? Vaak wordt er een luipaard ook een panter genoemd. Zijn ze dan hetzelfde dier of waarom worden beide namen genoemd voor de dieren? Dit zorgt voor verwarring welke naam je voor het dier moet geven. Wij vertellen je in deze blog het verschil tussen een panter en een luipaard. Lees snel verder!
Kruising panter en luipaard
Vroeger dacht men dat een luipaard een kruising was tussen een leeuw en een panter. Als je naar de Engelse naam kijkt ‘leopard’ zie je ook dat de leeuw (leo) en panter (panter) zijn gecombineerd tot een woord. Dit heeft tot op heden gezorgd voor verwarring. De verwarring is nergens voor nodig. Dit leggen we je hieronder uit.
Verschil tussen een panter en een luipaard
Een luipaard is hetzelfde als een panter, alleen de naam is anders. Een panter verschilt wel met een jachtluipaard. Dit is namelijk een ander diersoort en wordt ook wel een cheeta genoemd. Ben je benieuwd wat het verschil is tussen een cheetah en een luipaard? Dat lees je in deze blog! Er zijn 9 verschillende soorten panters en ze leven allemaal ergens anders, maar toch hebben ze een verband met elkaar. De 9 soorten zijn:
- Afrikaanse panter (Panthera pardus pardus)
- Arabische panter (Panthera pardus nimr)
- Achterindische panter (Panthera pardus delacouri)
- Indische panter (Panthera pardus fusca)
- Sri Lankaanse panter (Panthera pardus kotiya)
- Javaanse panter (Panthera pardus melas)
- Noord-Chinese panter (Panthera pardus japonensis)
- Amoerpanter (Panthera pardus orientalis)
- Perzische panter (Panthera pardus saxicolor)
Het leefgebied van een panter
De leefgebieden van panters of luipaarden zijn in twee continenten, namelijk Afrika en Azië. De verwarring van de namen komt ook doordat ze in deze twee continenten leven en ze in Afrika de naam luipaard krijgen en in Azië de naam panter. Voor het dier maakt het niet uit dat de leefgebieden beide totaal anders zijn. Ze kunnen namelijk leven op de Savanne, maar ook in grote regenwouden. Ze leven niet in woestijngebieden waar de dromedarissen leven, zij hebben zich ook aangepast aan de leefomgeving. Wil je meer lezen over dromedarissen en om het verschil te weten tussen een kameel en een dromedaris? Klik dan hier. Het is belangrijk dat ze een plek hebben waar ze kunnen schuilen met hoge begroeiing, bomen of rotsen en dat ze genoeg voedsel tot hun beschikking hebben. Een luipaard of panter is in het wild een solitair dier. Ze hebben een vast territorium dat ze markeren met hun urine, uitwerpselen en krabsporen op bomen. Wanneer ze gaan jagen verlaten ze hun territorium.
Uiterlijk panter/luipaard
De kleur van de vacht van een panter of luipaard is zandgeel of lichtbruin. Maar de vacht kan ook geheel zwart zijn. De vacht is bedekt met zwarte en bruine vlekken. Ook met een zwarte vak zie je door de vacht heen dezelfde vlekken. In een nest kunnen zowel gewoon gekleurde of zwart gekleurde jongen voorkomen. De kleuren van de vacht zijn afhankelijk van waar het dier leeft, zodat ze een goede camouflage hebben. Daarnaast hebben luipaarden in verhouding tot hun lange lichaam korte poten. Ze hebben een brede kop met een grote schedel waardoor ze krachtige kaakspieren hebben. De oren zijn klein en rond, ze hebben lange snorharen en wenkbrauwen die de ogen beschermen.
Voortplanting
Het hele jaar door kunnen panters jongen krijgen, maar er is een duidelijke piek te zien tijdens het regenseizoen. De draagtijd is gemiddeld drie maanden en vervolgens worden er ongeveer twee tot drie welpen geboren. Bij de geboorte wegen de welpen minder dan een kilo en ze hebben hun ogen nog dicht. Als de moeder gaat jagen verstopt ze de welpen telkens op een andere schuilplaats. Dit doet ze om te voorkomen dat de welpen worden gevonden door andere roofdieren. Na twee weken beginnen de welpen te lopen en bij 6 weken verlaten ze de schuilplaats en kunnen ze vast voedsel eten. Tot drie maanden blijven de welpen drinken bij de moeder en na twintig maanden zijn de welpen zelfstandig, waardoor de hulp van hun moeder minder hard nodig hebben. Na 3 tot 4 jaar zijn ze volledig gegroeid en lijken ze op hun moeder en vader.
Jager
Een panter of luipaard is een jager en hij zal pakken wat hij pakken kan als het gaat om voedsel. Ze besluipen hun prooi of ze bespringen de prooi om vervolgens met een snelle beet de prooi te doden. Kieskeurig zijn ze niet, want elke prooi is goed voor ze, zoals apen, vogels, herten of knaagdieren zoals konijnen en hazen. Weet jij het verschil tussen deze knaagdieren? Lees het verschil in deze blog. Dit hangt uiteraard ook af van het leefgebied waar ze zijn welke soort prooi er is. Het kan zijn dat op een bepaalde plek luipaarden of panters zich specialiseren in een bepaalde diersoort. Met name in Afrika nemen ze hun prooi mee in de boom zodat het veilig is voor andere roofdieren zoals leeuwen en hyena’s.
Na het lezen van deze blog weet je waarom er spraken was van verwarring tussen een panter en een luipaard. Nu weet je dat er geen verschil in zit en dat ze hetzelfde zijn.