Er is heel veel vlees verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Elk stuk vlees heeft zijn eigen unieke smaak en textuur. Zo zijn pancetta en ontbijtspek twee populaire keuzes in de keuken, maar er zijn wel veel verschillen tussen deze twee soorten vlees. Zo is het belangrijk om te weten welk soort vlees je in welke situatie moet gebruiken, want anders bestaat de kans dat je gerecht minder smaakt. In deze blog zullen we de belangrijkste verschillen tussen pancetta en ontbijtspek ontdekken.
Spek
Voordat we echt gaan inzoomen op ontbijtspek en pancetta is het handig om eerst in te duiken op spek in het algemeen. Zo zal spek erg variëren op basis van de regio waar je in woont. Het spek zal echter anders smaken als het uit Spanje komt vergeleken met Nederland, maar het zal ook verschillen per huishouden of restaurant. Het is namelijk mogelijk dat er een uitzondering wordt gemaakt voor een private dining vergeleken met het restaurant zelf. Zo zal het bereidingsproces verschillen per regio, maar over het algemeen wordt er alleen zou en soms suiker aan toegevoegd. Zo is spek veelzijdiger in het gebruik en kan je dit makkelijker gebruiken in maaltijden verdeeld over de dag. Er zijn zes verschillende soorten spek waaronder ontbijtspek, pancetta, Canadees spek, rauwe ham, gerookt spek en jowl spek. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen.
Pancetta
Pancetta is een Italiaanse speksoort die wordt gemaakt van buikspek. Het vlees wordt gekruid met zout, peper, knoflook of jeneverbessen. Vervolgens wordt het enkele weken tot maanden aan de lucht gedroogd. Pancetta heeft meestal een milde, maar hartige smaak en een delicate textuur. Zo heeft pancetta een subtiele en zoutige smaak en een textuur die vergelijkbaar is met die van prosciutto. Zo is pancetta de ideale combinatie met sauzen, stoofschotels en pasta’s zoals pasta carbonara. Het is dan aan te raden om dit vlees in dunne plakjes te snijden, want zo zullen de smaken zich het beste vermengen met de rest van het gerecht.
Ontbijtspek
Ontbijtspek daarentegen is afkomstig uit de Verenigde Staten en wordt meestal gemaakt van varkensbuik of schouder. Dit vlees wordt eerst gerookt en daarna gekruid met onder andere suiker en zout. Door middel van het rookproces krijgt het ontbijtspek de rokerige smaak en krokante textuur waar het zo bekend om staat. Ontbijtspek is natuurlijk ontstaan in de Verenigde Staten, maar hierdoor is het ook een populaire toevoeging geworden in het Amerikaanse ontbijt. Het is echter ook een goede toevoeging voor sandwiches of hamburgers.
Ben je nou benieuwd naar nog meer verschillen tussen voedsel? Lees dan ook onze blog over curry en kerrie.