Tennis, squash en padel zijn tegenwoordig alle drie enorm populaire sporten. Dit komt voornamelijk doordat het toegankelijke sporten zijn die door iedereen kunnen worden uitgeoefend. Wanneer iemand padel niet kent, wordt er al snel gezegd dat het een combinatie is van tennis en squash. Niet gek ook, want padel is afgeleid van tennis. Maar ondanks dat deze drie sporten veel op elkaar lijken, zijn er toch een aantal verschillen waarmee ze zich van elkaar kunnen onderscheiden. In deze blog zullen we het gaan hebben over het verschil tussen padel en squash. Wil jij er meer over weten? Lees dan snel verder!
Het verschil tussen padel en squash: de materialen
Wanneer je gaat kijken naar de materialen bij padel en squash zie je meteen al een duidelijk verschil. Hieronder zullen we de verschillen in materialen kort toelichten.
De rackets
De rackets die bij padel worden gebruikt, worden gemaakt van materialen zoals koolstofvezel, glasvezel of schuim. Een squashracket wordt gemaakt van grafiet of titanium. Dit zorgt er voor dat een squashracket veel lichter is dan een padelracket. Ondanks dat een racket voor squash lichter is, is deze wel groter dan een padelracket. Vaak is een squashracket ongeveer 20 centimeter breder en 10 centimeter langer dan een racket dat gebruikt wordt voor padel. Een ander verschil is dat een racket voor squash naast het frame bestaat uit snaren, een padelracket heeft een geperforeerd oppervlak.
De bal
Ook de bal die gebruikt wordt bij padel is anders dan bij squash. Een bal bij padel lijkt op een tennisbal, maar is iets zachter en kleiner. Dit zorgt ervoor dat de bal minder stuitert, wat past bij het kleinere speelveld van padel. Een squashbal is klein, hol en gemaakt van rubber. Het heeft unieke eigenschappen, zo stuitert het minder wanneer het koud is en meer als het opgewarmd is door het spel.
De baan bij squash en padel
De squashbaan en padelbaan verschillen onder andere in ontwerp en afmetingen. Een squashbaan is een volledig omsloten ruimte met vier muren, waarbij de vloer en muren van hard materiaal, zoals hout of composiet, zijn gemaakt. Deze baan bevordert een snelle balbeweging. Een squashbaan is 10 meter lang en 20 meter breed. Dit is langer dan een padelbaan, want deze is 9,75 meter lang en 6,4 meter breed. Een padelbaan is omringd door glazen wanden en metalen hekwerken. Deze wanden zijn onderdeel van het spel, aangezien de bal er vanaf mag kaatsen. Ook heeft een padelbaan een kunstgrasoppervlak, wat de zachtere balbewegingen en het spel van padel ondersteunt.
Padel vs. Squash: de spelregels
Hetgeen waarin padel en squash nog het meest verschillen zijn de spelregels. Als je kijkt naar de spelregels, zijn er namelijk bijna geen overeenkomsten tussen deze twee sporten. Hieronder zullen we kort de spelregels van padel en squash toelichten, zodat we daarna goed kunnen zijn wat de verschillen zijn als het gaat om het spel.
De spelregels van padel
De padelregels lijken veel op die van tennis. De bal moet namelijk ook over het net in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Meer weten over de verschillen tussen padel en tennis? Lees dan ook deze blog! Er moet altijd onderhands worden opgeslagen en de bal moet stuiteren achter de servicelijn voordat die geserveerd wordt. Bij padel mag de bal na het stuiteren tegen de wand of muur komen, voordat die weer wordt teruggeslagen. De score wordt op dezelfde manier bijgehouden als bij tennis (15, 30, 40 en game), met een set die wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint, met ten minste een verschil van twee games. Tijdens het spel mag de bal slechts één keer de grond raken. Als de bal stuit, moet dat gebeuren zonder een wand of hekwerk te raken, anders is dit een fout.
De spelregels van squash
In de meeste gevallen wordt squash met 2 mensen gespeeld, maar het kan ook voorkomen dat er een dubbelspel plaatsvindt. De bal wordt om en om naar de voormuur geslagen. Dit kan ook via de muren aan de zij- of achterkant. Als de bal 2 keer stuitert voordat de tegenstander hem slaat, dan wordt er een punt gescoord. De bal is uit als die de rode lijn of erboven wordt gespeeld, dan krijgt de tegenstander een punt. De speler die als eerste 11 punten pakt, wint de game. Bij 10-10 wordt het spel verlengd tot een speler 2 punten meer heeft dan de tegenstander. Vaak wordt er bij squash best of 3 of 5 gespeeld, de eerste die 2 of 3 games heeft, wint.
Het verschil tussen padel en squash: spelregels
Een van de verschillen bij de spelregels van deze twee spellen, is het dubbelspel. Bij padel speel je bij dubbelspel naast elkaar tegenover de tegenstanders. Bij squash sta je allemaal tegenover de muur waartegen gespeeld wordt. Ook de puntentelling is bij padel anders dan bij squash. Hierover lees je in de twee alinea’s hierboven over de spelregels meer. Een ander verschil is dat bij squash de opslag zowel onderhands als bovenhands mag. Bij padel mag dit alleen onderhands. Ook moet bij squash de bal direct tegen de muur worden gespeeld en mag bij padel eerst de bal stuiteren.
Wat is moeilijker padel of squash?
Over het algemeen kan worden gezegd dat squash moeilijker is dan padel. Dit komt doordat squash fysiek uitdagender kan zijn en er een goede conditie en snelle reflexen voor nodig is. Ook zijn de regels iets ingewikkelder dan bij padel, waardoor het voor een beginner lastig te begrijpen kan zijn. Padel wordt als toegankelijk gezien, omdat het minder intensief is dan squash en het door spelers van verschillende niveaus kan worden gespeeld. Zo is padel makkelijker te leren door de eenvoudigere regels die het spel heeft. Hierin hebben spelers wel de vrijheid om het zichzelf zo ingewikkeld mogelijk te maken, waardoor er ook voor gevorderde spelers genoeg uitdaging gecreëerd kan worden.
Voor welke van de twee ga jij?
Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, zijn er aardig wat verschillen tussen padel en squash. Dit geldt ook voor de sporten jiujitsu en judo. Zou je graag als beginner met een van de sporten willen beginnen? Dan raden wij aan om te starten met paddel. Wanneer je al meer ervaring hebt met padel of tennis, kan squash een leuke uitdaging voor zijn. Hier zijn namelijk de spelregels wat ingewikkelder en heb je meer conditie nodig.