Waarschijnlijk gebruik je kookroom en slagroom vaak in de keuken. Je pastasaus, cakevulling of soep wordt er nét wat romiger en meer smaakvol van. ‘Is er dan een verschil tussen kookroom en slagroom?’ vraag je je af. Het antwoord is: ja er is zeker verschil. Ben jij benieuwd wanneer je welke soort het best kan gebruiken? Ontdek dan alles over het gebruik en het verschil tussen kookroom en slagroom in deze blog!
Wat houdt room in?
Voor we de vraag ‘wat is het verschil tussen kookroom en slagroom?’ beantwoorden, definiëren we eerst het begrip room. Voor de hand liggend is room uiteraard een zuivelproduct geproduceerd uit koemelk. De room ontstaat doordat er een laag vet boven de melk drijft. Dit wordt afgeroomd en wat over blijft is de room die wij in de keuken gebruiken. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten room beschikbaar. Om het echt room te mogen noemen moet het uit tenminste 10% vet bestaan. Hoe je het verschil tussen kookroom en slagroom herkent en welke varianten er zijn komen zo aan bod.
Wat is het verschil tussen kookroom en slagroom?
Het voornaamste verschil tussen kookroom en slagroom zit in het vetpercentage. Kookroom bevat namelijk meestal minimaal 10% vet, in de winkels ligt dit percentage vaak op 20%. Het vetpercentage van slagroom daarentegen ligt een stuk hoger. Het percentage ligt namelijk meestal tussen 30 en 35%. Beide romen zijn gemaakt van koemelk. Slagroom is hier altijd de ongezonde variant in omdat het minimaal 30% vet moet bevatten om slagroom te mogen heten. Ben je dus op zoek naar een vervanger voor slagroom in jouw gezonde lunchgerechten? Dan is kookroom een gezonde vervanger!
Een ander belangrijk verschil tussen slagroom en kookroom is dat kookroom een bindmiddel bevat. Dit zorgt ervoor dat de room niet schift in warme gerechten. Slagroom gebruik je dus het best met bakken. Dit betekent niet dat je het niet kan verwerken in warme gerechten. Het advies hierbij is om slagroom pas aan het einde toe te voegen en niet te lang laten koken. Zo voorkom je het schiften.
Kan je kook-en slagroom met elkaar wisselen?
Je kan kookroom en slagroom gerust met elkaar wisselen. Echter, ligt het er wel aan waarvoor je de room wil gebruiken. Het verschil tussen kookroom en slagroom zit namelijk ook in de textuur. Deze textuur is van invloed op het soort gerecht dat je voorbereid. In soepen en sauzen kunnen de romen dus prima verwisseld worden. In het geval van opkloppen voor een dikkere textuur gebruik je daar het best slagroom voor. Zo is slagroom perfect bij het bereiden van een romige curry!
Verschil tussen kookroom en slagroom bij verschillende gerechten
Room laat simpelweg alles nét lekkerder smaken. Echter blijft het vaak lastig om het verschil tussen kookroom en slagroom en vele anderen romen te onthouden. Ook is het van belang dat we af en toe bewuste keuzes maken tijdens het boodschappen. Het is dan wel zo handig om op de hoogte te zijn van de verschillen en het gebruik ervan.
Kookroom
Gezien deze blog antwoord geeft op het verschil tussen slagroom en kookroom is het zo handig met deze termen te starten. Kookroom kan je zien als een lightversie van slagroom. Het is hetzelfde product maar bevat veel minder vet. Door het lage vetpercentage kan je deze room dus niet gebruiken om stijf te kloppen. Daarom gebruik je kookroom meestal om soepen en sauzen een romige smaak te geven. Je kan het bijvoorbeeld wel gebruiken bij het maken van pindasaus en satésaus. Dit bereik je ook met andere romen als crème fraÎche en slagroom, maar dit is de meest gezonde optie.
Slagroom
Slagroom is uitermate geschikt om stijf te kloppen. Dit heeft de room te danken aan het hoge vetpercentage. Slagroom gebruik je dan ook voornamelijk bij het bakken van allerlei verschillende lekkernijen.
Crème fraÎche
We hebben de room eerder benoemd. Het is een andere roomsoort met een vergelijkbaar vetpercentage als die van slagroom, namelijk 30%. Het is stevig en dik maar naar mate je goed hebt doorgeroerd wordt het vloeibaar. Deze room kun je zowel in warme als koude gerechten verwerken. De beste toepassing is in warme gerechten omdat het in alle warme gerechten te verwerken is. Voor koude gerechten zou je de room het best vervangen door zure room.
Zure room
Zure room, ook wel bekend als sour cream heeft net als kookroom een laag vetpercentage van 10%. Het verschil tussen zure room en creme fraÎche zit dus enkel in het vetgehalte. In de schappen wordt het doorgaans sour cream genoemd. Het is te vergelijken met crème fraÎche en je kunt deze twee romen dan ook door elkaar vervangen. De zure room is te verwerken in zowel koude als warme gerechten.
Verschil tussen kookroom en slagroom: het antwoord
Slagroom en kookroom zijn dus gelijk aan elkaar, maar verschillen voornamelijk in vetgehalte. Nu alles over het verschil tussen kookroom en slagroom bekend bij je is, kan je lekker aan de slag in de keuken. Of je het nou verwerkt in een romige soep of lekkere cake, wij zijn ervan overtuigd dat het romig zal smaken. Ga jij direct aan de slag met bakken? Ontdek dan ook het verschil in gebruik tussen basterdsuiker en kristalsuiker!