Kikkers en padden zijn amfibieën die dicht bij een moeras of langs een vijver leven. Je herkent ze aan hun geluid en natuurlijk een paar uiterlijke kenmerken. Hoewel beide soorten veel op elkaar lijken, zijn er toch een aantal verschillen tussen een pad en een kikker. Zo is er qua huid en structuur van de huid verschil bij een kikker en pad. Kikkers hebben een gladde huid, terwijl padden juist een rimpelige huid hebben. Dit en andere verschillen tussen padden en kikkers lees je in deze blog!
Kikkers en padden zijn amfibieën
Kikkers en padden zijn beide amfibieën. Ze hebben veel gelijkenissen met elkaar, maar er zijn ook een aantal onderscheidende eigenschappen tussen de twee diersoorten. In de volgende paragraaf van deze blog komen we hierop terug en gaan we hier wat meer over vertellen. Eerst gaan we wat meer vertellen over amfibieën. Amfibieën zijn koudbloedige dieren die zowel op land als in de zee kunnen leven. Dit komt doordat zij geen longen hebben zoals zoogdieren, maar kieuwen. Voorbeelden van amfibieën zijn: salamanders, wormsalamanders en kikkers of padden. Amfibieën komen meer voor in warme gebieden, maar zijn wereldwijd te vinden.
De kikker
Er bestaan meer dan 7000 verschillende soorten kikkers en padden, waarvan 11 soorten al heel lang voorkomen in Nederland. Slechts een soort is hier ingevoerd. De kikker lijkt in sommige opzichten op een pad, maar in werkelijkheid zit er veel verschil tussen een kikker en een pad. Een kikker heeft meestal een gladde en vochtige huid die vaak helder en in een levendige kleur is. Kikkers hebben sterke en lange achterpoten. Dit maakt hen in staat om lang en ver te springen. Ook hebben kikkers hun oren naar voren gericht, waardoor ze een panoramisch zicht hebben en dus makkelijk zicht hebben op wat voor hun maar ook naast hun gebeurt. De kikker is daardoor snel op de hoogte van dreiging en kan zich snel verplaatsen naar een veiligere plek. Sommige kikkers dragen gif met zich mee waarmee ze zichzelf kunnen beschermen tegen andere dieren. Wanneer deze kikkers worden aangeraakt komt het gif meteen vrij en dit kan vrij pijnlijk tot zeer dodelijk zijn. De meest dodelijke kikkersoort is de gele pijlgif kikker. Deze draagt genoeg gif met zich mee om 10 mensen te kunnen doden.
De pad
Net zoals de kikker, zijn er ook meerdere soorten padden. In tegenstelling tot de kikker zijn dit er wel een stuk minder. In totaal zijn er namelijk 590 verschillende soorten padden, waarvan 15 soorten in ons land leven. Padden verschillen erg van kikkers op meerdere gebieden. Ten eerste hebben zij een zeer droge en hobbelige huid. Deze huid helpt hen om zicht beter te camoufleren tegen roofdieren. Ten tweede heeft een pad kortere achterpoten dan een kikker. Springen kunnen ze niet goed, in plaats daarvan moeten ze het hebben van kruipen en graven. Dan het zicht van een pad. Er is een groot verschil in zicht tussen een kikker en pad. De kikker heeft een panoramisch zicht en daardoor een beter overzicht van de omgeving. De pad daarentegen heeft zijn ogen op de zijkant gericht, wat het voorzicht belemmert. Net zoals kikkers, zijn er ook giftige padden maar geen zorgen! Ook deze komen net als kikkers niet voor in Nederland.
Het leefgebied en habitat
Er zit ook een verschil in de leefgebieden van een kikker en een pad. Kikkers zal je veel tegen komen in vochtige omgevingen. Voorbeelden hiervan zijn moerassen, meren en rivieren. De kikker kan hier namelijk makkelijk rondspringen op het land en bij gevaar zich snel naar het water verplaatsen. Padden, kom je hier niet vaak tegen. Zij hebben voorkeur aan een stuk drogere omgevingen. Voorbeelden hiervan zijn bossen of tuinen. Je zal dan ook sneller een pad in je tuin tegen komen dan een kikker.
Voortplanting en voeding
Ook op het gebied van voortplanting en voeding zit er verschil tussen een kikker en een pad. Bij voortplanting leggen kikkers hun eieren meestal in klompen in het water. Dit doen ze om de eieren meer bescherming te geven tegen roofdieren. Een kikker begint zijn leven als een kikkervisje. De eerste weken heeft dit organisme kieuwen en zal het alleen maar rond zwemmen in het water met een lange staart. Na enkele weken wordt het kikkervisje groter en krijgt het achterpoten. Het visje zal dan geleidelijk zijn staart verliezen. Padden leggen hun eieren in lange snoeren. Dit is dichtbij of in planten nabij het water. De larven zijn volledig zwart en leven in grotere hoeveelheden met elkaar. Op het gebied van voeding zit er ook een verschil tussen een pad en een kikker. Kikkers voeden zich vooral met insecten, die ze grijpen met hun lange kleverige tong. Padden zijn wat groter en eten naast insecten ook kleine zoogdieren en spinnen, slakken, larven en wormen.
Andere verschillen tussen een pad en kikker
Naast de bovenstaande verschillen, zijn er nog meer verschillen tussen een pad en een kikker. Onder andere zijn de geluiden die de amfibieën produceren heel verschillend in toon en patroon. Wel gebruiken beide amfibieën geluiden om met elkaar te communiceren en partners aan te trekken. Dan het gedrag en beweging. Kikkers zijn veel actiever en sneller. Padden zijn vooral traag en hebben de neiging om zich te verschuilen in plaats van te vluchten. Ook worden beide soorten anders geassocieerd. Kikkers worden gezien als een positief iets en hebben een positieve symboliek in verschillende culturen. Padden daarentegen worden gezien als giftig of negatief, terwijl dit meestal onterecht is. Beide soorten komen veel terug in folklore en mythen over de hele wereld. Ze worden vaak gezien als symbool voor transformatie of vruchtbaarheid.
Verschil in padden en kikkers; evolutie en ecologische kenmerken
De belangrijkste veranderingen die kikkers tijdens jaren van evolutie hebben ondergaan zijn het korter worden van het lichaam en het verliezen van de staart. Kikkers zij namelijk al eeuwenoude wezens en hebben kleine veranderingen in evolutie ondergaan. Ongeveer 250 miljoen jaar geleden hadden kikkers een groter lichaam en een korte staart. Tegenwoordig is dit lichaam kleiner geworden en is de staart verdwenen. Padden hebben een kleinere evolutie ondergaan en zijn alleen kleiner geworden qua omvang. Op het gebied van uiterlijke kenmerken is er niks verandert.
Bedreigingen en behoud van kikkers en padden
Padden en kikkers zijn over het algemeen geen bedreigd diersoort. Wel hebben zij te maken van verlies van habitat wat ervoor zorgt dat de kikkers en padden soms in een bedreigende situatie kunnen komen. De belangrijkste veroorzaker hiervan? De mens. Door bossen te kappen, vijvers te ruimen of bosplekken te asfalteren, verminderen wij de leefgebieden van deze amfibieën. Daarnaast wordt de pad bedreigd door het verkeer. Jaarlijks is er een zogenaamde paddentrek, waarbij padden oversteken over drukke snelwegen naar de andere kant van het bos. Helaas gebeurt het regelmatig dat padden dit niet overleven en worden overreden.
De belangrijkste verschillen tussen andere dieren
In dit artikel hebben we het gehad over het verschil tussen een pad en een kikker. Hoewel ze veel op elkaar lijken, zijn er toch een paar belangrijke verschillen tussen de twee. De meest opmerkelijke verschillen zijn op het gebied van uiterlijk, lichaamsbouw en manier van voortplanting. Wil je meer lezen over verschillen tussen dieren? Lees dan eens onze blog over verschillen tussen een kameel en dromedaris