In de wereld van de zoogdieren behoren reeën en herten tot dezelfde familie, de hertenfamilie. Toch zijn er enkele opvallende verschillen tussen deze twee grazende dieren. In deze blog gaan we dieper in op deze verschillen en kijken hoe je gemakkelijk onderscheid kunt maken tussen deze twee diersoorten. Of je nu een fervente jager, natuurliefhebber of gewoon nieuwsgierig bent naar het verschil tussen hert en ree. In onze blog lees je het verschil.
Wat is het verschil tussen een ree en hert?
Een ree kan je vrijwel als de kleinste herten zien. De voornaamste verschillen zijn te zien in hun leefgebied en uiterlijk. Zo is onder andere een verschil tussen een ree en hert dat een ree’s vacht roodbruin is. Herten zijn daarentegen vaak te herkennen aan een bruine vacht of gevlekte vacht. Ook zijn herten gemiddeld 110 tot 140 cm. Een ree zal geen hogere lengte hebben dan 90 cm. Alle verdere verschillen en kenmerken komen nu aan bod.
Ree
De ree (Capreolus capreolus) is een zoogdier en valt onder de hertachtigen. Een mannetjes ree heet een bok en een vrouwtje een geit. Een jong wordt een reekalf genoemd. Hieronder lees je meer informatie over een ree zoals het uiterlijk en het leefgebied.
Uiterlijk
Je kunt het ree herkennen in de zomer aan zijn roodbruine tot zandgele vacht. In de herfst verkleurt de ree naar een grijsbruine kleur. Daarnaast heeft een ree een witte kin en een zwarte neus. Ook de staart van de ree is kenmerkend, de ree heeft namelijk een kort staartje van 2 tot 4 centimeter. Een volwassen mannetje heeft een gewei ieder jaar tussen oktober en januari. Het gewei is ongeveer 25 centimeter lang en bestaat meestal uit twee tot drie vertakkingen. Een ree is niet groter dan 140 centimeter en je kan de grote vergelijken met een herdershond. Echter zijn mannetjes net iets groter dan de vrouwtjes.
Leefgebied
De ree komt voor in bijna geheel Europa met uitzonderingen van Portugal, delen van Engeland, Ierland, Griekenland, Noord-Scandinavië en IJsland. Ook vind je de ree in Noord-Turkije en de Kaukasus. Het dier leeft in bosachtige streken met aangrenzende velden en open plekken. Heidevelden, duinen, rietvelden en akkerbouwgebieden zijn ook gebieden waar het ree leeft. De voorwaarde voor een geschikte plek is dat er voldoende dekking en voedsel is en waar ze kunnen rusten. De ree heeft een voorkeur voor het overgangsgebied van open terrein naar een bebost gebied om dekking te zoeken of om te rusten. Het ree is een herbivoor wat betekent dat het dier alleen planten eet. Ze eten veel planten waardoor ze minder drinken. Dit komt doordat erin planten ook water zit en daarmee drinken ze genoeg.
Kan je niet genoeg krijgen van dieren weetjes? Lees dan ook het verschil tussen een kameel en een dromedaris.
Hert
Het edelhert (Cervus elaphus) is het grootst op het land levende zoogdier van Nederland. Na de eland is het edelhert de grootste soort uit de familie van de hertachtigen in Europa. Het mannetje van het edelhert wordt hert genoemd.
Uiterlijk
In de zomer heeft het edelhert een roodbruine vacht, dit wordt ook wel roodwild genoemd. In de winter verkleurd de vacht naar grijsachtig bruin. Het edelhert heeft ook witte haren aan de buikzijde en het staartstuk. De staart is ongeveer 20 centimeter lang. Het mannetje (een hert) kun je herkennen aan een gewei. Een volgroeid gewei kan 13 enden hebben. Elke nawinter wordt het gewei afgeworpen. Maar vervolgens begint de groei van een nieuw gewei nadat het vorige gewei is afgeworpen. Bij mannetjes die ouder dan 12 jaar zijn wordt het gewei elk jaar kleiner.
Leefgebied
Het edelhert komt voor in Europa van Zuid-Spanje tot Zuid-Zweden en van Groot-Brittannië tot in de Balkan. Het edelhert komt ook in Azië voor in China en Mongolië. Door de Engelse kolonisten is het edelhert ingevoerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Vroeger kwam het edelhert in geheel Nederland voor, nu zien we het edelhert alleen nog op de Veluwe, de Oostvaardersplassen en in het Weerterbos. Buiten deze gebieden geld namelijk de ‘nulstand’, dit betekent dat daar geen edelherten mogen leven. Het leefgebied van een edelhert hangt af van de kwaliteit van het gebied en het seizoen. Er moet dekking zijn waar het edelhert kan rusten en er moeten open plekken zijn. Ook wanneer ze zich moeten schuilen voor bijvoorbeeld panters hebben ze dekking nodig. Lees hier alles over het verschil tussen een panter en een luipaard. Edelherten zijn planteneters. Ze eten gras, boomschors, vruchten en landbouwgewassen.
Het verschil tussen een hert en ree in het kort
Beide dieren behoren tot de hertenfamilie, maar hebben duidelijke verschillen in hun uiterlijk en leefgebied. Het uiterlijk van een ree is opvallend omdat ze een witte kin en een zwarte neus hebben. Daarbij hebben ze nog een klein staartje. De staart van een edelhert is 20 centimeter en dus een stuk langer dan een ree. Het gewei van een mannetje (bok) wordt maximaal 25 centimeter lang en heeft drie vertakkingen. Een hert heeft een gewei van 13 vertakkingen, veel groter dan een ree. Ook hebben ze verschillen in hun leefgebied. Een ree vind je in Europa, met een paar uitzonderingen net zoals een edelhert. Alleen vind je een edelhert ook in Azië en een ree vind je daar niet. Een ree zul je meer zien in Nederland en een edelhert alleen op specifieke gebieden. Hoewel beide dieren op elkaar lijken hebben ze in hun uiterlijk en leefgebieden een aantal verschillen. Niet alles verschilt, maar wij hopen dat je nu een duidelijk beeld hebt van het verschil tussen ree en hert! Toe aan meer informatie over zeedieren? Ook daar weten we je van alles over te vertellen! Lees het in onze blog over het verschil tussen een inktvis en octopus. Voor alle verschillen ben je bij ons aan het juiste adres!