Zowat de enige overeenkomst tussen bulgur en couscous is dat ze beide op korreltjes lijken en daarom vaak door elkaar gehaald worden. Of ja, er zijn er nog een paar, maar dat lees je hieronder. Als iemand die heel erg van eten houdt, ben ik op onderzoek uit gegaan! Wil jij weten wat het verschil is tussen bulgur en couscous? Ik leg het je graag uit!
De overeenkomsten tussen de twee
Zoals ik al zei, ze zien er beide korrelig uit. Daarnaast zijn het ook beide graansoorten. Zoals je kan zien hieronder bij de tabel die ik gemaakt heb, zitten er qua voedingswaardes ook veel overeenkomsten. Natuurlijk, er zijn verschillen, maar ze zitten dicht bij elkaar als het aankomt op vezels, eiwitten en calorieën. Ook kan je zowel bulgur als couscous gebruiken in warme- en koude gerechten! Daarnaast is het hoofdingrediënt van bulgur durum en van couscous durumtarwe. Daar houdt het echter wel op, de verschillen vind je hieronder!
De concrete verschillen tussen couscous en bulgur
Bulgur en couscous vergelijken is een beetje als gyros en shoarma vergelijken, je gaat ergens iemand boos maken. Alsnog doe ik het voor je! Ik begin bij de herkomst van de twee: couscous komt van origine uit Noord-Afrika terwijl bulgur zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten. Ook in het productieproces zitten de nodige verschillen. Bij couscous gaat het als volgt: men maalt durumtarwe en gebruikt water om er kleine korreltjes van te maken. Bij bulgur daarentegen worden hele durumtarwekorrels gekookt, gestoomd en daarna gebroken of grof gemalen. Ook de textuur is heel merkbaar, vooral als het in de mond zit! Als je echt een knapperige bite wilt dan moet je bulgur hebben, terwijl couscous meer een zachte textuur heeft. Verwar dit niet met parelcouscous, wat iets groter en ‘slijmeriger’ is (in mijn ervaring).
Over in de mond gesproken, de smaak mag ook niet ontbreken: bulgur heeft, voor de mensen met een sterk palette, een lichte nootsmaak terwijl couscous meer als pasta is. Daar bedoel ik mee een vrij neutrale smaak en vooral als ondersteunend ingrediënt wordt gebruikt qua smaakprofiel. Als ik kijk naar bereidingstijd dan is couscous twee keer sneller klaar dan bulgur. Couscous kan je in 5 minuten klaarmaken, terwijl je voor bulgur zo’n 10 minuten nodig hebt. Als je het verschil in voedingswaardes wilt weten, maak je dan geen zorgen. Hieronder heb ik een overzichtelijke afbeelding gemaakt!
Verschil in voedingswaardes
Hieronder heb ik een afbeelding gemaakt die het verschil uitligt in suikers, vezels, eiwitten, calorieën en koolhydraten kijkende naar bulgur en couscous: