Onder het wateroppervlak leeft een grote verscheidenheid aan diersoorten, waarvan wij er twee gaan vergelijken. De bruinvis en de dolfijn lijken van een afstand misschien op elkaar, maar vertonen verschillen op meerder niveaus. Ze hebben een paar kleine fysieke verschillen, maar het grootste verschil bevindt zich op het gedragsniveau. Lees snel verder welke dit zijn, en leer ieder verschil tussen de bruinvis en dolfijn.
Fysieke verschillen
Er zijn wereldwijd ongeveer 40 bekende dolfijnsoorten en maar 6 bekende bruinvissoorten. Ze hebben verschillende fysieke kenmerken die het verschil tussen de twee diersoorten maken. Dolfijnen hebben gestroomlijnde lichamen met twee ledematen die dienen als flippers. Bruinvissen zijn wat dikker in vergelijking met de dolfijn. Ook zit er een verschil in de mond van de twee dieren. De dolfijn heeft namelijk een langwerpige mond met kegelvormige tanden, terwijl de bruinvis een kleinere mond heeft met afgeplatte tanden. Verder zijn dolfijnen ook een stuk groter dan bruinvissen. De verschillende dolfijnsoorten variëren van 1,5 meter tot wel 9 meter. Bruinvissen worden meestal tussen de 1.40 en 1.90 meter lang.
Gedragsverschillen tussen bruinvissen en dolfijnen
Binnen het gedrag van deze twee diersoorten zitten ook wat verschillen. Bruinvissen zijn namelijk veel minder sociaal dan dolfijnen, en dat merk je op verschillende manieren. Dolfijnen leven vaak in groepen tot maximaal twaalf dolfijnen. Bruinvissen leven maar in kleine groepen van twee tot vier. Ook communiceren dolfijnen veel meer via fluitgeluiden dan dat bruinvissen doen. De bruinvis is relatief verlegen en verkiest vaak tijdelijke relaties. En dolfijnen hebben niet alleen meer contact met andere dolfijnen, maar ook met mensen.
Voortplanting en levensduur
De draagtijd binnen de verschillende soorten dolfijnen varieert van 10 tot ongeveer 18 maanden. De draagtijd van de bruinvis varieert van 11 tot 12 maanden. Ook binnen de levensduur van de dieren zit een verschil. Dolfijnen kunnen in het wild ongeveer 40 tot 50 jaar oud worden. De orka, een van de dolfijnsoorten, is een uitzondering en kan maximaal 90 jaar oud worden in het wild. De bruinvissoorten leven een stuk minder lang, deze worden namelijk tussen de 10 en 20 jaar oud. De oudste bruinvis die is gevonden was 24 jaar, dus je zou zeggen dat ze iets ouder kunnen worden maar dit komt niet vaak voor.
Leefgebied
Bruinvissen en dolfijnen leven op hele andere plekken in het water. Bruinvissen houden ervan om in koudere zeeën te zwemmen, daarom is de kans groot dat je deze tegen komt in de Noordzee, Waddenzee of de Oosterschelde. Dolfijnen houden meer van een warmere zee en leven in ondiepe stukken op open water. Ze gaan vaak niet dieper dan 25 meter, terwijl de bruinvis leeft tot een diepte van 200 meter. Ze hebben ook een heel ander leefgebied dan bijvoorbeeld een hond, kijk namelijk maar eens naar het verschil tussen een labrador en een golden retriever.
Gevangenschap
Dolfijnen zijn populaire dieren om te houden in gevangenschap in themaparken of zeezoogdierenparken. De dieren zijn makkelijk te trainen en leven in gevangenschap bijna net zo lang als in het wild. Bruinvissen worden zelden gehouden in gevangenschap. Zoals we eerder al vertelde zijn de dieren niet zo sociaal, waardoor ze lastig te trainen zijn. Ook leven ze niet langer dan een aantal jaar in gevangenschap.
Voeding
Dolfijnen en bruinvissen zijn beide carnivoren, maar hebben toch beide een ander dieet. Dolfijnen eten verschillende soorten vis, zoals makreel, haring en inktvis. De dolfijnen hebben geen kiezen, dus ze slikken de vis in één keer door. Bruinvissen eten vaak haring en kabeljauw. De jongere bruinvissen eten meer kleinere bodemvissen. Zoals we eerder hebben verteld leven de bruinvissen in koude wateren. Hierdoor moeten ze veel eten om zich warm te kunnen houden.
Ademhaling
Dolfijnen hebben een blaasgat op hun kop waarmee ze adem halen. De dieren moeten dus boven water komen om adem te kunnen halen. Bruinvissen hebben ook een gat op hun kop, alleen zit deze meer bovenop de kop. Als ze onder water gaan sluiten ze dit gaat af met een klepje, zoals de mens dit met de neus doet. Beide diersoorten kunnen ongeveer 5 tot 10 minuten onder water blijven zonder adem te gaan halen.
Vond je deze blog interessant? Lees dan ook het verschil tussen een hagedis en een salamander! Of