In de bouwsector is het beheer van afval een essentieel onderdeel geworden van duurzaam bouwen. Tijdens bouw- en sloopactiviteiten komen verschillende soorten afval vrij, waaronder bouwafval en puinafval. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen bouwafval en puinafval, en het is zeker anders dan het verschil tussen houtafval en groenafval. In deze blog zullen we deze verschillen bespreken en uitleggen waarom afvalbeheer zo belangrijk is!
Het verschil tussen bouwafval en puinafval
Bouwafval is een brede term die verwijst naar al het afval dat ontstaat tijdens bouwwerkzaamheden. Dit omvat materialen zoals hout, metaal, plastic, isolatiemateriaal, verpakkingsmateriaal en ander niet-gevaarlijk afval. Bouwafval kan afkomstig zijn van nieuwbouwprojecten, verbouwingen, sloopwerkzaamheden en onderhoudswerkzaamheden. Voor het verwerken van bouwafval worden vaak containers gehuurd zodat het bouwafval gemakkelijk vervoerd kan worden. Bekijk hiervoor de volgende website: https://www.afvalcontainersleiden.nl/bouwcontainer-huren/
Puinafval daarentegen verwijst specifiek naar afval dat bestaat uit steenachtige materialen, zoals bakstenen, beton, tegels en keramiek. Puinafval ontstaat vooral bij sloopwerkzaamheden, waarbij bestaande gebouwen of structuren worden afgebroken. Onder puinafval vallen geen organische materialen, zoals hout.
Het belang van afvalbeheer
Het beheren van bouwafval en puinafval is van groot belang vanwege de milieu-impact en de duurzaamheidsdoelen die de bouwsector heeft. Door verstandig om te gaan met afval kunnen we de negatieve gevolgen voor het milieu verminderen en waardevolle materialen hergebruiken of recyclen, er zit immers een groot verschil tussen wel en niet recyclen.
Ten eerste zorgt een goed afvalbeheer ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Bouwafval kan chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen bevatten. Als deze stoffen niet op de juiste manier worden afgevoerd en behandeld, kunnen ze allerlei problemen veroorzaken en dat willen we natuurlijk voorkomen.
Ten tweede biedt afvalbeheer de mogelijkheid om materialen te hergebruiken en te recyclen. Veel van het bouwafval en puinafval kan worden gerecycled tot nieuwe bouwmaterialen, waardoor de behoefte aan nieuwe grondstoffen wordt verminderd en de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de winning en productie van deze materialen wordt verminderd. Door materialen opnieuw te gebruiken en te recyclen, kunnen we de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt, verminderen en de levensduur van natuurlijke hulpbronnen verlengen.
Daarnaast kan goed afvalbeheer ook leiden tot kostenefficiëntie in de bouwsector. Door afval op de bouwplaats correct te scheiden en te sorteren, kunnen aannemers kosten besparen op het verwijderen van dit afval. Het apart inzamelen van bouwafval en puinafval stelt bedrijven in staat om gericht te recyclen en te zorgen voor een efficiëntere verwerking van het afval, waardoor de kosten van storten en het gebruik van nieuwe materialen worden verlaagd.
De overheid kan ook een belangrijke rol spelen door regelgeving en beleid te implementeren dat de bouwsector stimuleert om verantwoordelijk om te gaan met afval. Op die manier dragen we met zijn allen bij aan een beter en gezonder milieu.