Kun jij ze uit elkaar houden? De alligator en de krokodil! De twee dieren lijken natuurlijk erg veel op elkaar en het is dan ook logisch dat veel mensen ze niet zomaar uit elkaar kunnen houden. Ze zijn zowel fysiek als mentaal relatief hetzelfde en in deze blog zullen we daarom gaan kijken naar de verschillen tussen de twee dieren. Lees gauw verder en kom achter het precieze verschil tussen een alligator en krokodil!
De tanden
Een van de simpelste manieren om alligators en krokodillen van elkaar te onderscheiden, is het bekijken van hun tanden. Je zult misschien denken dat ze dezelfde, scherpe tanden hebben, maar dit is niet het geval. Een alligator heeft namelijk een bredere bovenkaak in vergelijking met zijn onderkaak. Dit zorgt ervoor dat zijn tanden verdwijnen in de mond wanneer hij zijn bek dicht doet en dus kun je de tanden niet zien. Een krokodil heeft echter twee even grote kaken. Hierdoor glijden de tanden langs de bek af wanneer hij zijn bek dicht doet en kun je de tanden dus zien wanneer hij zijn bek dicht heeft. Dus, zie je de tanden wanneer hij zijn bek dicht heeft? Dan is het een alligator!
De vorm van de bek
De vorm van de bek is een ander duidelijk verschil tussen de alligator en de krokodil. Alligators hebben namelijk een bredere, U-vormige snuit, terwijl krokodillen een slankere, V-vormige snuit hebben. Het verschil in snuitvorm weerspiegelt hun voedingsgewoonten en aanpassingen aan hun leefomgeving en is een andere, duidelijke manier om de dieren van elkaar te onderscheiden.
De snuit van een alligator is tevens ook korter dan die van een krokodil, maar dit is waarschijnlijk alleen te zien wanneer je de twee soorten dieren naast elkaar ziet.
Zou je graag ook het verschil weten tussen een gamba en garnaal? Je leest het hier!
Wat eet een krokodil?
Alligators kunnen meer kracht uitoefenen met hun kaken dan krokodillen, dankzij deze bredere snuit. Hierdoor kunnen ze een stuk gemakkelijker dieren vangen die een hard pantser hebben, zoals een schildpad. Alligators maken hier gretig gebruik van, terwijl krokodillen met name vis en zoogdieren eten. De snuit ziet er dus niet alleen anders uit, maar krijgt ook met heel ander voedsel te maken.
De huid
Wanneer je een krokodil en alligator naast elkaar zou zetten, zie je een verschil in de huid van de dieren. Alligators hebben namelijk vaak een donkerdere huid dan krokodillen. Waar krokodillen vaak een soort olijfgroene of bruine kleur hebben, zijn alligators vaak donkerder gekleurd. Hun huid is vaak eerder zwartgrijs.
Waar leven krokodillen en alligators?
Een ander verschil tussen een krokodil en alligator is niet te zien aan de dieren zelf, maar aan waar ze zich begeven. Alligators leven namelijk met name in plekken waar zoet water te vinden is, terwijl krokodillen een stuk beter tegen zout water kunnen. Zij hebben namelijk aangepaste speekselklieren op hun tong zitten en dit zorgt ervoor dat krokodillen vaak in de buurt van meren, rivieren of zoutwatergebieden leven. Ze zijn verder koudbloedig en daarom leven ze vaak in tropische klimaten!
Persoonlijkheid van de dieren
Om nu écht te achterhalen of je te maken hebt met krokodillen of alligators, kun je kijken naar de persoonlijkheid van de dieren. Onderzoek het gedrag dat ze vertonen en probeer op basis daarvan, in combinatie met alle andere tips die je hiervoor al gelezen hebt, te achterhalen met welke diersoort je te maken hebt. Kijk allereerst bijvoorbeeld naar hoe actief ze zijn in het water. De algemene regel is namelijk dat krokodillen veel meer tijd in het water besteden dan alligators en hier kun je dus op letten. Alligators besteden namelijk meer tijd rondom het water, in de modder of begroeiing.
Wanneer het gaat om eieren zijn deze twee dieren echter weer verschillend. Krokodillen leggen hun eieren namelijk het liefst op drogere plekken zoals in de moder, terwijl alligators hun eieren in het algemeen verstoppen op plekken rondom zoet water.
Wat is gevaarlijker een alligator of een krokodil?
Het is ook een goed idee om naar het echte gedrag van de dieren te kijken. Krokodillen zijn namelijk vaak een stuk aggressiever dan alligators, ook al verwachten mensen dit vaak andersom. Krokodillen vallen meestal direct aan wanneer er iets in hun buurt komt en zijn zeer beschermend over hun mede-dieren en gebied. Alligators vallen echter meestal pas aan wanneer ze honger hebben of zich zeer bedreigd voelen.
De snelheid
Tot slot is het verstandig om goed te kijken naar hoe snel ze zijn. Allebei de dieren zijn extreem snel in het water en kunnen wel tot ongeveer 32 km/u zwemmen. De dieren zijn echter een stuk langzamer wanneer ze over land moeten gaan. Rennen is absoluut niet hun sterkste punt en hiermee halen ze dan meestal maximaal een snelheid van 18 km/u. Hieruit kun je echter een verschil opmerken! Omdat alligators kleiner zijn dan krokodillen worden ze meestal minder snel moe. Om deze reden kunnen alligators langer rennen dan krokodillen en is er dus tóch ook op land een duidelijk verschil.
Hoe herken je de verschillen?
We snappen dat je misschien niet meer weet wat nu precies alle verschillen waren die in deze blog genoemd zijn. Om die reden willen we nog even kort bespreken wat de belangrijkste verschillen zijn, zodat ook jij de krododil en alligator uit elkaar kunt houden! Hieronder volgt een rijtje met de belangrijkste verschillen:
- Kun je de tanden zien wanneer de bek dicht is? Dan is het een alligator!
- Heeft de bek een U-vorm, dan is het een alligator. De bek van een krokodil heeft een V-vorm.
- Krokodillen eten met name vis en zoogdieren, terwijl alligators bijna alles eten dankzij hun sterkere bek.
- Alligators leven rondom zoet water, terwijl krokodillen meer rondom meren, rivieren of zoutwatergebieden leven.
- Krokodillen besteden meer tijd in het water dan alligators.
- Krokodillen zijn een stuk aggressiever dan alligators.
- Alligators kunnen langer rennen dan krokodillen.
Als het goed is, ben je na het lezen van deze blog in staat om de verschillen tussen alligators en krokodillen te benoemen én ze dus te onderscheiden. Vond je dit interessant en ben je geïnteresseerd in verschillen tussen andere dieren? Neem dan zeker even een kijkje bij onze blogs over het verschil tussen alpaca en lama en het verschil tussen ree en hert.