Voor de meeste mensen is autorijden een alledaagse bezigheid. De een is langer onderweg naar werk dan de ander. De manier waarop we geleerd hebben gekregen hoe je moet rijden, is voor iedereen anders. De een is een defensieve rijder en de andere een agressieve rijder. Maar wat is hier nu het grote verschil tussen?
Wat is defensief rijden?
Defensief rijden wordt gekenmerkt door een aantal belangrijke factoren. Een defensieve rijder vermijdt gevaarlijke en onveilige situaties door hier defensief op te anticiperen. Deze weggebruikers zijn extra oplettend bij slecht weer, files of drukke verkeerssituaties. Haast of geen haast, zij rijden altijd rustig zonder enige verkeersregel te overtreden. Ook zouden zij nooit gevaarlijke acties uitvoeren zoals van rechts inhalen of inhalen over een doorgetrokken streep. Zij passen hun rijgedrag aan wanneer er agressieve rijders in beeld komen.
Daarnaast zullen zij altijd confrontaties of een verkeersconflict uit de weg gaan. Dit doen ze door altijd netjes achter een obstakel te gaan staan, knipperlicht aan te geven en vooral niet de telefoon aan te raken tijdens het rijden. Ook zullen deze mensen niet snel de radio aanzetten. Zo kunnen ze sneller anticiperen op situaties in het verkeer, zoals een sirene die je hoort aankopen of een brommer die je wellicht niet ziet, maar zo wel hoort. Deze rijstijl wordt daarom ook wel sociaal rijgedrag genoemd.
Ook interessant: verschil tussen autotheorie en motortheorie.
Wat is agressief rijden?
Agressief rijden wordt daarentegen gekenmerkt door de tegenovergestelde factoren. Deze weggebruikers zijn vaak sneller ongeduldig en irriteren zich aan andere weggebruikers. Door deze irritaties halen ze vaak gevaarlijke manoeuvres uit, zoals bumperkleven, geen knipperlicht aanzetten en geen voorrang verlenen. Dit soort acties leiden vaak tot verkeersconflicten met andere weggebruikers. De kans op ongelukken op de weg wordt in zulke situaties vele malen groter.
De gevolgen van agressief rijden
Mensen zijn in de meeste gevallen de oorzaak van een ongeval. Soms komt het door een menselijke inschattingsfout, maar het kan ook aan het rijgedrag liggen. Tijdens je rijlessen leer je om dit gedrag te vermijden. Het is voor alle weggebruikers namelijk het doel om van A naar B te reizen, zónder een ongeluk te krijgen of te veroorzaken. Een ervaren rijschool in Tilburg en omgeving leert je onder andere hoe je zulke situaties kunt vermijden en veilig de weg opgaat.
Het is belangrijk om altijd je volle aandacht op de weg te houden. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, maar kan zo grote gevolgen hebben voor jou en de andere weggebruikers. Neem daarom altijd een defensieve houding aan en ga verantwoord de weg op. Het is prima als je een muziekje wilt aanzetten, maar zet deze niet te hard en stel voor vertrek je playlist samen. Zo kun je tijdens je rit ook niet afgeleid worden.
Verder is het belangrijk om altijd goed vooruit te kijken. Let niet alleen op de auto voor je, maar kijk verder. Houd goed de stoepranden in de gaten, mochten eventuele voetgangers willen oversteken Houd er ook rekening mee dat de automobilist voor je zomaar een straat kan inslaan zonder knipperlicht aan te geven. Als jij hier te dicht opzit, zal je gegarandeerd in zijn kofferbak zitten. Kies dus altijd voor een defensieve rijstijl!
Lees ook: verschil tussen benzine, diesel en elektrische auto’s.